Misstänkt pedofil praktiserade på ännu en förskola

Uppdaterad
Publicerad

Den 29-årige man som åtalats för grova sexuella övergrepp mot barn har praktiserat på flera förskolor i Borås.

I fredags startade rättegången mot den 29-årige mannen. Efter att han greps har Borås stad fått utstå massiv kritik och därför har kommunen utrett hur ärendet har hanterats. På onsdagen höll Borås kommun en presskonferens om utredningen.

Praktik 2010

Det har nu framkommit att mannen verkat på ytterligare en förskola i Borås kommun. Han gjorde praktik under två veckor hösten 2010, då han gick på högskolan för att utbilda sig till förskollärare.

Pedofilåtal i Borås

– Det handlar om en mycket kort period under den här personens förskollärarutbildning för fyra år sedan, under två veckors handledd tid. Vi har inte några indikationer varesig från ansvarig högskola eller ifrån den förskola där personen har varit. Föräldrarna är kontaktade och vi tror och hoppas verkligen inte att något har hänt , säger Bo Drysén som är stadsdelschef för Stadsdelsförvaltningen norr.

Enbart utbildad personal

Ansvariga för kommunen presenterade åtgärder som har tagits fram på kort tid. Bland annat ska enbart utbildad personal få arbeta på förskolor i kommunen, samt praktikanter som antingen utbildar sig till förskollärare vid högskola eller går en gymnasieutbildning med inriktning på arbete med barn. 

Borås kommunchef Svante Stomberg förklarade att det här är en fruktansvärd händelse som inte får hända och att kommunen nu ska gör allt för att det inte ska hända igen.

Kan ni garantera att det inte sker igen?

– Jag önskar att jag skulle kunna svara ja på den frågan, men vad jag kan lova det är att vi ska göra det yttersta för att säkra att vi har en kontroll som gör att situationen inte ska inträffa, säger Svante Stomberg.

Men det hade du väl kunnat lova även innan incidenten?

Ja, det hade jag kanske kunnat lova men konskevsen har blivit att vi nu har skärpt våra rutiner och riktlinjer, säger Svante Stomberg.

Flera anmälningar

Det ska hållas ytterligare två rättegångsförhandlingar innan dom faller. Därtill har ytterligare två anmälningar kommit in mot mannen som inte finns med i det ursprungliga åtalet som rör tre fall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofilåtal i Borås

Mer i ämnet