Marianne Olsson, stadsdelsdirektör i Angered. Foto: SVT

Misstänkt upphandling utreds av Göteborgs kommun

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs Stads Whistlerblowerfunktion utreder just nu en konsultupphandling inom kommunen som enligt en anmälan inte ska ha gått rätt till.

Uppgifterna om vad som ska ha skett är knapphändiga. Men enligt ett pressmeddelande från SDF Angered ska konsultupphandlingen gjorts för SDF Angereds sektor Äldreomsorg samt Hälso- och Sjukvårds räkning.  Anmälan gäller att ”upphandlingen inte ska ha skett på rätt sätt samt att det finns en privat koppling mellan den person som gjort upphandlingen och den konsult som anlitats.”  

Stadsdelsförvaltningen bistår nu Whistlerblowerfunktionen i utredningen, men man vill inte kommentera ärendet vidare förrän utredningen är klar.

– Vi välkomnar utredningen och kommer att ta till oss resultatet av denna. Vi kommer att vidta de åtgärder som krävs för att rätta till eventuella problem i hur stadsdelens upphandlingar genomförs, säger stadsdelsdirektör Marianne Olsson.

Inga inskränkningar har gjorts i personens möjlighet att till exempel attestera.

Innebär detta att ni har fortsatt förtroende för hen?

– Vi vidtar inga åtgärder innan utredningen är avslutad. Personen ifråga har kvar alla sina befogenhetert i nuläget, säger Marianne Olsson.

Det är oklart när utredningen väntas vara klar. Den första indikationen kom till Marianne Olsson för cirka en vecka sedan då Whistleblowerfunktionen hörde av sig.

– Det är dubbla känslor, det är alltid tråkigt att förvaltningen utsätts för misstankar, å andra sidan är jag glad att Göteborgs stad har en visselblåsar-funktion för att ta itu med sådana här saker.

Hur mår den person som nu misstänks?

– Jag vill inte uttala mig om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.