Klimataktivister tog sig vid lunchtid på söndagen in på landningsbanor eller störde flygavgångar på flygplatserna Bromma, Malmö, Landvetter, Arlanda samt på flygplatser i Halmstad, Kalmar och Växjö. Foto: SVT

Faran över på Landvetter – inga explosiva ämnen i väskan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen fick under onsdagen larm om en misstänkt väska på Landvetter flygplats. Polisen uppgav att väskan var tom men gav utslag för explosiv vara. Men det visade sig vara falskt alarm.

Ankomsthallen på Landvetter utrymdes vid 13-tiden på onsdagen. Orsaken var att en maskin visade spår av ett explosivt ämne inuti en väska på flygplatsen.

– Man har vid incheckningen hittat en väska under kontroll som har indikerat något explosivt ämne. Så nu har man har utrymt Landvetter, sade Mats Gränsmark, LC-ledare vid räddningstjänsten, vid 13-tiden.

Räddningstjänsten var på plats med fem enheter. Även ambulans och polis var på plats.

– Man håller på att undersöka väskan, det är en rutinåtgärd som måste göras innan faran är över, sade Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Falskt larm

Vid 13.30-tiden under onsdagen hävdes avspärrningarna på Landvetter och flygplatsen var åter i fullt bruk, meddelade polisen. När man testade väskan en andra gång gav maskinen inte utslag för explosiva ämnen.

– 13.30 har de blåst faran över och flygplatsen är åter i drift, säger Christer Fuxborg och fortsätter:

– Det var en person som skulle resa iväg som skulle köpa en ny väska för att hans väska var trasig. Det var den här trasiga väskan som hade gett utslag till en början. Då har vi en åtgärdsplan vi måste följa tillsammans med räddningstjänst och personal på flygplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.