Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsrådet Peter Eriksson (M) i Trollhättan vill att kommunen i första hand använder jordbruksmark till livsmedelsproduktion. Foto: SVT/Rebecka Adin

Moderaterna i Trollhättan vill riva upp befintlig detaljplan – Kommunalrådet: ”Förvånande”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valkompass

Oppositionsrådet i Trollhättan, Peter Eriksson (M), vill att kommunen häver planerna på ett verksamhetsområde för att detaljplanen ligger på jordbruksmark. Något som förvånar kommunalrådet Paul Åkerlund (S).

– Den här marken är beslutad och planerad sedan flera år tillbaka, säger han.

Se hur politikerna tänker kring jordbruksmarken i klippet ovan.

Det råder politisk oenighet om 18 hektar mark i södra delarna Trollhättan varav en del är kommunal jordbruksmark. Alingsåker, som området kallas, är sedan länge planerat att bli en yta för olika typer av verksamheter och en bensinstation. Detaljplanen för första etappen antogs i kommunstyrelsen 2020 och förväntas vara färdigbyggd någon gång under 2025.

Vill använda befintlig industrimark

Men Peter Eriksson (M) vill att kommunen i stället tittar på om det inte går att använda befintlig industrimark, med hänvisning till det rådande omvärldsläget.

– Fram tills dess att man har ett övergripande arbete där man tar ansvar för totalförsörjning i Sverige måste vi lokalt tänka ”var kan vi vara med och bidra?” Och då är en del den fysiska planeringen, säger han.

Utreder brukningsvärd jordbruksmark

Trollhättan stad har nyligen startat upp en process för att utreda jordbruksmarken i kommunen. Utredningen ska beskriva nuläget gällande brukningsvärd jordbruksmark, men också se över hur jordbruksmarken i kommunen har förändrats över tid.

Målet är att skapa ett bättre beslutsunderlag för bland annat framtida detaljplaner.

– Jordbruksmark ska förhoppningsvis användas till jordbruksmark. Men vi behöver se över helheten framförallt utanför tätorterna, säger Paul Åkerlund (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet