Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mona Pettersson kunde ha sitt 80-årskalas på äldreboendet, men fick sitta bakom en skiva av plexiglas. Foto: SVT

Här har Mona i Svenljunga 80-årskalas på äldreboendet – bakom plexiglas

Uppdaterad
Publicerad

Skivor av plexiglas gör att anhöriga och äldre kan träffas ansikte mot ansikte på äldreboendena i Svenljunga kommun. Häromveckan fyllde Mona Pettersson 80 år och tack vare plexiglasen kunde hon fira med sina närmaste.

Följ med på Monas kalas i klippet ovan.

Mycket glad över sällskapet vinkar och skrattar Mona Pettersson, nybliven 80-åring, till det lilla sällskapet som är där för att fira henne.

Plexiglasen som nu är på plats på äldreboendena i Svenljunga har uppmärksammats av bland annat Borås tidning, och det är arbetsmarknadsenheten på Varbergs kommun som tillverkat dem.

Det här är ett sätt för de äldre att trots coronapandemin kunna ta emot besök.

Minimera smittspridning

Alla besökare måste dock stanna på sin sida av glaset och på Mona Petterssons 80-årskalas är det personalen på Klockaregården som får räcka henne tårta och paket för att minimera eventuell smittspridning.

– Jag tycker det är viktigt att bara närvara just nu eftersom mamma är isolerad. Det är skönt att kunna göra någonting för henne, säger Monas dotter Linda Engerstad.

”Värt varenda öre”

Socialchefen Sebastian Nydén åkte själv ner och hämtade de fyra plexiskivorna och kommunen fick betala ett självkostnadspris.

– Vi har betalat 3 000 kronor styck. Det är definitivt småslantar och värt varenda öre, konstaterar Sebastian Nydén.

Flera andra kommuner har också börjat med plexiglas för säkrare möten på äldreboende, exempelvis Falkenberg, Trelleborg och Skellefteå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet