Bensin del av förklaringen till explosionen på Övre Husargatan

Uppdaterad
Publicerad

Den enorma explosionen på Övre Husargatan i Göteborg den 28 september orsakades troligen av att brännbar vätska och luft blandats och tänts på.

Det visar polisens brottsplatsundersökning.

Av undersökningen att döma startade explosionen och det häftiga brandförloppet i ett förrådsutrymme på markplan, sett från gatan. I utrymmet har polisens tekniker påträffat spår av motorbensin.

Experterna tror nu att det som skedde var en så kallad FAE, Fuel Air Explosion, som innebär att förångad brännbar vätska (gas) blandats med luft och därefter antänts. När detta skedde gav väggar och dörr i utrymmet vika och explosionens kraft fortsatte i trapphuset.

Explosion i Annedal i Göteborg

– Det finns inga typiska detonationsskador varför bedömningen är att det inte skett någon detonation av sprängmedel på platsen, säger polisens utredningsledare Anders Jonasson i ett pressmeddelande.

Skadade hela huset

När tryckvågen fortsatte ut i trapphus och korridorer orsakades omfattande skador på fastigheten. Husets brandskyddsegenskaper förstördes när lägenhetsdörrar förstördes. Rök och intensiv hetta spreds in i bostäder som annars skulle varit skyddade under relativt lång tid.

En kärnfråga, nämligen hur den farliga blandningen antändes, har ännu inte fått något svar. Och kommer inte heller att få det.

– Det är såpass skadat – det har ju brunnit så in i bomben där – att våra tekniker inte kommer längre, säger Anders Jonasson till SVT Nyheter Väst.

Kan det rentav ha rört sig om en olyckshändelse?

– Det är ingenting som jag kommenterar just nu.

Ingen misstänkt kvar

Eftersom polisen fortfarande inväntar en del handlingar är förundersökningen inte avslutad. Den man som på sannolika skäl misstänkes för dådet, Mark Lorentzon, hittades avliden i vattnet vid Stenpiren i centrala Göteborg den 6 oktober. Eftersom han avlidit avskrevs formellt misstankarna mot honom, men det finns inga andra misstänkta i ärendet.

Mark Lorentzon bodde kvar i en nära anhörigs lägenhet i huset. Samma dag som explosionen inträffade skulle han ha vräkts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet