Foto: SVT/TT

”Mycket vanligare med fusk än vi tror”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har ytterligare ett nationellt prov läckt ut. Delar av proven i biologi för årskurs nio har nu spridits via sociala medier. – Jag såg bilden igår på en väns Snapchat. ”Det är dåligt att en lärare gjort ett sånt misstag”, säger en anonym elev till SVT.

Det var under måndagskvällen som bilder från det nationella provet i biologi började spridas via sociala medier. En kille som går i årskurs 9 i Göteborgsområdet hörde då av sig till SVT nyheter.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra när jag såg bilden. Men jag tog en skärmdump och hörde sedan av mig till er, säger han.

Läs mer: SVT avslöjar: Lärare hjälper elever fuska på nationella proven

Prov om två veckor

Bilden som eleven såg via kompisens Snapchat visade tydligt frågor och svar på en del av biologiprovet. På bilden fanns också texten ”nationella biologiprovet 2017 sprid”.

– Jag förstår inte hur det har läckt och hur någon kunde få tag i bilden och sprida den eftersom provet är om två veckor.

Bara för några dagar sedan spreds också frågor från det nationella provet i svenska.

– Det är sjukt att en lärare som ska vara en förebild, och visa rätt och fel för eleverna, gör ett sånt jättefel själv. Det drabbar bara eleverna.

”Jag vill inte fuska”

Skulle du själv kunna fuska för ett bättre resultat?

– För något år sedan ja, men inte nu. Jag vill inte fuska.

Hur vanligt tror du det är med fusk?

– Jag tror att det är vanligt om en läcka kommer ut och inte Skolverket (reds anm: Verket för högskoleservice) får reda på det. Det är nog vanligare än vi tror.

Läs mer: Skola gör alternativa nationella provet – för säkerhets skull

Snapchat

Snapchat är en app där användarna kan dela bilder, videos och text som lagras i 24 timmar.

Varje användare har en egen ”my story” där personer delar med sig av bilder och videos som ens vänner kan se.

Det går att ta skärmdumpar av innehållet, samt att spara text som ens vän skickar i chatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.