Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör chefsåklagare Nicklas Englund berätta om fallet, och hör den åtalade advokaten Björn Hurtig om vad han tycker om anklagelserna som riktas emot honom i klippet ovan. Foto: SVT

Nämndeman var jävig – uppmärksammad polisrättegång i Borås fick börja om

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen inleddes rättegången mot två poliser och den kände advokaten Björn Hurtig. Men redan vid lunch fick förhandlingen avbrytas och tas om från början sedan en av nämndemännen misstänkts vara jävig.

Fallet har sin bakgrund i ett uppmärksammat mordfall som skedde i november 2020 då en ung man sköts ihjäl utanför högskolan i Borås.

De båda poliserna som står åtalade misstänks ha bedrivit en egen utredning vid sidan om den riktiga mordutredningen, som ännu inte är uppklarad.

Enligt åtalet ska poliserna ha undanhållit information från förundersökningsledare. De ska även ha hanterat en film som uppges innehålla viktiga uppgifter om mordet.  Båda nekar till brott.

Grovt tjänstefel

En polis misstänks även för brott mot tystnadsplikten då hon ska ha läckt information om utredningen till mordoffrets familj.

Den andra polisen misstänks ha hållit ett förhör med ett huvudvittne till mordet, i Björn Hurtigs lokaler i Borås, som varit försvarare åt en av de misstänkta i mordutredningen.

– När vittnet vill träffas så vill han en neutral plats, då han är rädd att prata i polishuset, säger polismannens advokat, Jonas Westbring.

Men är det en rimlig plats, att träffas på Björn Hurtigs advokatbyrå, som är försvarare åt en av de misstänkta i mordfallet?

– Det är en väldigt olycklig omständighet. När han tar det beslutet så har han ingen aning om att Björn Hurtig är försvarare åt en av de misstänkta i mordärendet.

Den åtalade advokaten

Advokaten Björn Hurtig misstänks i sin tur för ha mutat en av poliserna som står åtalade. Något han nekar till.

Vad gäller det misstänkta förhöret uppger Hurtig att han inte kände till att det ägde rum.

– Då hade jag sagt nej direkt. Det är fel.

Fråga om jäv

Efter lunchpausen framkom att en av nämndemännen i rätten hade en nära relation med en polis som kände en av de åtalade poliserna. Då avbröts rättegången.

– Då tyckte försvararna att det kan vara jäv. Det sägs bero på att det finns en schism mellan olika fraktioner i polisen här i Borås. De åtalade poliserna tillhör den ena sidan och den andra polisen till hör den andra sidan och att jävet ligger där, säger chefsåklagaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.