Här får du en inblick i varvsarbetarens första besök på sin nya arbetsplats. Foto: SVT

Ur arkivet: När Lindholmarna lämnade varvet för konkurrenten

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av 70-talet var 15 000 anställda på varven i Göteborg och 3000 var anställda hos underleverantörer. Som mest var cirka 200 000 personer direkt eller indirekt beroenda av de göteborgska varven innan krisen slog till.

Se reportaget som ger en unik inblick i varvsarbetarnas vardag när de tvingas flytta från Lindholmens varv till en konkurrent.

1970-talet var en omvälvande tid för den göteborgske varvsarbetaren. Eriksberg, Lindholmen och Götaverken, de göteborgska varven bidrog starkt till att, när det gick som bäst efter kriget. Cirka 10 procent av världens samlade skeppsbyggnadskapacitet var svensk.

Men konkurrensen hårdnade, främst från subventionerad japansk varvsindustri och när sen oljekrisen bröt ut i mitten av 70-talet blev läget akut med stor global överkapacitet.

Lindholmen la ner först

Först att läggas ner av de göteborgska storvarven var Lindholmen. Stoltheten över den egna arbetsplatsen var stor och rivaliteten mot de övriga varven var inte osynlig. I klippet ovan får vi följa när Lindholmsarbetarna bussas till ett första besök på sin nya arbetsplats Eriksberg. Där möttes de bland annat av nyheten att få ett ”pausrum”.

1976 läggs Lindholmens varv ner, tre år senare, 1979 går Eriksberg samma öde tillmötes. Lindholmarna hamnar då på Arendalsvarvet, som lades ner i slutet av 80-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.