Närakuter och jourcentraler stänger i Väst – resurser ska samlas på grund av Corona

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av Coronautbrottet väljer Närhälsan att tillfälligt stänga både närakuten i Skene och jourcentralen i Ulricehamn. Resurserna ska samlas i Borås.

– Under rådande Covid-19-pandemi finns behov av att koncentrera verksamheten. Främst på grund av personalbrist, men även utifrån ett minskat söktryck. Vi väljer därför att samla resurserna på Borås jourcentral, skriver Maritha Bäck, primärvårdschef Närhälsan i ett pressmedelande.

Beslutet påverkar inte Närhälsans vårdcentraler, som har öppet som vanligt.

Patienter som normalt skulle till närakuten i Skene eller jourcentralen i Ulricehamn tas från och med den 4 april emot på Borås jourcentral, där resurserna samlas.

Även i Mariestad och Falköping kommer jourcentralerna att hålla stängt framöver. Resurserna koncentreras då till Skövde och Lidköping vars nya öppettider är vardagar 17-22, helger 11-17.

”Följer pandemin istället för sommaren”

I Borås kommer alla privata och offentliga vårdcentraler att samverka runt jouren samtidigt som Närhälsan kan bemanna upp telefon, digital verksamhet och hembesöksteam för att äldre och multisjuka ska kunna vårdas hemma. 

– Vi har tidigare på somrarna stängt på samma sätt så därför är det ingen nyhet för våra medarbetare och invånare. Men i år följer vi pandemin istället för sommaren. Vi hoppas att alla har förståelse för detta och att vi måste optimera våra resurser för att bekämpa smittspridning och ta hand om sjuka, säger Maritha Bäck.

Närakuten och jourcentralen har stängt från och med den 4 april till 31 augusti, eller så länge Coronapandemin pågår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet