Monsterraceprofilen Jan Svensson fick feber ett par dagar efter firandet i Ed. Foto: Privat Monsterrace/TT

Nästan alla fick corona efter fest i Dals-Ed

Uppdaterad
Publicerad

En utomhusfest en sommarkväll med de närmaste, men oinbjuden kom också corona och 17 av 21 personer blev sjuka.

Antalet konstaterade fall av covid-19 i Dals Eds kommun fördubblades inom loppet av en vecka. Orsaken kan vara en födelsedagsfest i Ed i slutet av juli där nästan alla gäster insjuknade, något som Dalslänningen var först med att berätta.

Monsterraceprofilen Jan Svensson i Ed, fick feber ett par dagar efter firandet.

– Och sen när jag låg där och var sjuk så började det plinga i telefonen: ”Är det någon mer som är sjuk?”, säger han.

Sprids otroligt lätt

Jan berättar att de som var på festen hade träffat varandra till och från under semestern, så risken för smittspridning var inget som han reflekterade över innan.

– Det fanns liksom inte med i tanken, men nu förstår man ju hur lätt smittspridningen sker. Det är helt otroligt, säger han.

Några på festen hade tidigare varit på en restaurang i Tanums kommun och Jan tror att det är därifrån smittan plockats upp, då fler ur det sällskapet också fått covid-19. Själv är han är fortfarande tagen av infektionen och har dessutom fått sig en rejäl tankeställare.

– Hur ska vi kunna skydda oss? Jag vet inte hur du ska kunna göra det om du inte bara håller dig för dig själv. Det här är inte över, säger han.

”Berätta för din omgivning”

Smittskydd Västra Götaland kommenterar inte enskilda fall, men under torsdagen sa ställföreträdande smittskyddsläkare Peter Ulleryd att coronaviruset verkar spridas i kluster.

– Hamnar man i större sociala sammanhang under längre tid, umgås nära, så kommer vi att få spridning i kluster. Då gäller det att den som får symptom, eller besked om att den har covid-19, att den talar om det för sin omgivning så att man snabbt kan bromsa smittspridningen, sa Peter Ulleryd då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet