Nu startar licensjakt på knubbsäl för första gången

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag blir det för första gången tillåtet med licensjakt på knubbsäl. 500 stycken knubbsälar får jagas i Västra Götaland och 200 i Halland. Det har sedan flera år varit tillåtet med skyddsjakt.

Den tidigare skyddsjakten har bedrivits i mindre och avgränsade områden men nu utvidgas jakten till större områden. Säsongen för licensjakt på knubbsäl sträcker sig från 20 april fram till den 20 maj och därefter blir det åter tillåtet från och med den 1 september 2022 och fram till och med den 19 april 2023. 

Skadar fiskeredskap

Syftet med licensjakten är enligt Naturvårdsverket att reglera sälbestånden och på så sätt förebygga och förhindra skador för yrkesfisket. Eftersom knubbsäl redan skadat fiskeredskap och fiskodlingar har det sedan flera år tillbaka bedrivits viss skyddsjakt på knubbsäl. Skyddsjakten sker framför allt på särskilda platser och inom ett avstånd av 200 meter från exempelvis fiskodlingar och fredningsområde för fisk, där enskilda individer orsakat skada. 

Totalt 730 knubbsälar

I Västra Götalands län blir det från och med idag tillåtet att jaga max 500 sälar. I Hallands får max 200 sälar fällas och 30 stycken i delar av Skåne län. Totalt 730 knubbsälar. För att jaga säl måste man ha jägarexamen, men även ha genomgått en särskilt säljägarutbildning organiserad av en jägarorganisation i Sverige eller Finland.

– Vi ser det framför allt som ett behov eftersom sälarna skadar yrkesfisket. Därför har vi redan tidigare tillåtit skyddsjakt, men nu i år blir det första gången också tillåtet med licensjakt, säger Christine Aminoff på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.