Nazistbanderoller längs med E6 i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad
Under morgonen har trafikanter kunnat se nazistbanderoller på flera platser längs med E6 i Västsverige. – Vi misstänker att det kan vara samma person eller personer eftersom banderollerna är av samma material och har samma tillverkningssätt, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson i region väst.

Vid kvart i sex under morgonen får polisen information om att en banderoll med nazistiska budskap hängts upp på en bro över E6 i höjd med Hogstorp. På banderollen står det grattis Hitler och det är även hakkors på den.

– Det är inte gjort av trycksaker utan det är handgjort och målat med svarta bokstäver. Banderollen har tagits i beslag för att tekniker ska kunna spårsäkra den, säger Brehm.

Ny banderoll upptäcktes

Bara 20 minuter senare upptäcks en ny bandroll vid sidan av E6. Då i Halland och  Väröbacka och Frillesås i Varbergs kommun.

– Också den banderollen står det grattis Hitler på. Den har inte hakkors men verkar vara tillverkad på samma sätt, säger Ulla Brehm.

Utreds som hets mot folkgrupp

Händelserna utreds som hets mot folkgrupp och polisen sätter banderollerna i samband med att dagens datum, 20 april, är nazistdiktatorn Adolf Hitlers födelsedag.

– Även om det här verkar var utfört tidigt på morgonen så har många kört förbi platserna. Har man sett något som kan sättas i samband med banderollerna så vill vi gärna att man hör av sig, säger Brehm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer