Efter att ha betalt inträde tog fem personer på sig tröjor med ordet ”Trygghetsvärd” på. Foto: Carolina Nilsson/Kungälvs kommun

Nazister utgav sig för att vara ”trygghetsvärdar” på badhus

Uppdaterad
Publicerad
Nazister från Nordiska motståndsrörelsen agerade ”trygghetsvärdar” på ett badhus i Kungälv. Nu har kommunen valt att polisanmäla händelsen.
– Vi tycker att det finns ett symbolvärde i att polisanmäla, säger kommunchef Magnus Gyllestad till Göteborgs-Posten.

Det var på lördagen som fyra personer från nazistiska nordiska motståndsrörelsen utgav sig för att vara ”trygghetsvärdar” på badhuset Oasen i Kungälv.  

– Det var fyra personer som betalade som vanliga badgäster. När de var inne i anläggningen tog de på sig pikétröjor med texten ”trygghetsvärd” säger Krisztian Borbely, enhetschef på Oasen till SVT.

En badgäst inne i simhallen ifrågasatte deras närvaro och ringde själv till polisen. En halvtimma efter att ha betalat inträde var nazisterna ute ur anläggningen igen.

– Vår personal gick och pratade med dem. Antingen fick de ta av sig tröjorna och vara vanliga badgäster eller så fick de lämna. Det var lite protester från deras sida men det gick lugnt till och de lämnade, säger Krisztian Borbely.

”Vi måste testa”

I efterhand har även kommunen valt att polisanmäla händelsen. Det är andra gången som samma gruppering gjort en liknande aktion på badhuset i Kungälv.

– Vi kände att vi måste testa och se vad som händer om vi gör en anmälan. Dessutom vill vi göra klart för den här grupperingen att vi inte vill ha den här. Vi tycker att det finns ett symbolvärde i att polisanmäla, säger kommunchef Magnus Gyllestad, till Göteborgs-Posten och fortsätter:

– Man ska kunna vara trygg när man går till våra offentliga byggnader, men deras aktivitet får precis motsatt effekt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer