Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra NCC själva förklara varför man nu väljer att bryta med underentrepenören som man anlitat i samband med bygget av Västlänken i Göteborg. Foto: TT / SVT

NCC bryter med anklagad underentreprenör i Västlänken-projektet

Uppdaterad
Publicerad

Byggkoncernen NCC säger med omedelbar verkan upp kontraktet med den underentreprenör där flera anställda polisanmält missförhållanden.

– De misstänks ha brutit mot vår uppförandekod och en samlad bedömning är att vi inte längre har förtroende för företaget, säger Nils Bjelm, NCC:s divisionschef för denna del av Västlänken-projektet i Göteborg.

I klippet berättar Nils Bjelm på NCC mer om beslutet.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om de tre missnöjda arbetarna på ett byggföretag inblandat i Västlänken-projektet. Under lång tid ska de tvingats betala tillbaka en stor del av sin lön, hävdar de.

NCC startade en egen utredning så snart man fick klart för sig att några arbetare polisanmält den utländska underentreprenören. Man har tagit del av dolda inspelningar samt pratat ingående med ett antal av underentreprenörens anställda för att reda ut vad som hänt.

Nu är byggbolagets utredning klar. Resultatet: NCC river kontraktet direkt. Underentrepenören fick beskedet på torsdagen.

Inväntar inte polisens utredning

Den sammantagna bilden är att de tre missnöjda arbetarnas version styrkts – fler anställda ska ha tvingats betala tillbaka en del av sin lön kort efter att den betalats ut, menar NCC.

Företaget har hela tiden nekat till alla anklagelser. Istället har de gett de tre männen sparken och polisanmält dem för försök till utpressning.

Men för NCC:s del räcker det med de uppgifter som kommit fram i den egna utredningen. Man anser sig inte behöva vänta på polisens utredning. Något skadestånd till företaget är man heller inte oroliga för. Byggkoncernens bild är att det är underentreprenören som frångått villkoren i avtalet, och därmed anser man sig fri att säga upp det.

Arbetslöshet väntar

För de drygt åttio utländska arbetarna hos underentreprenören väntar sannolikt arbetslöshet och en resa tillbaka till hemlandet. I ett pressmeddelande säger NCC att man djupt beklagar att företagets medarbetare drabbas – men tillägger att man känner sig trygg i att ha fattat rätt beslut.

Enligt Nils Bjelm pågår redan arbetet med att hitta en ny underentreprenör. Han räknar med att händelserna inte ska försena denna del av Västlänken-projektet.

Polisens utredning i ärendet fortsätter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet