Bilfabriken i Trollhättan, bild från 2014. Foto: TT

Nevs gick back 933 miljoner

Publicerad

Elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan gjorde en förlust på närmare en miljard kronor under 2016, det visar företagets årsredovisning.

Resultatet för Nevs under 2016 var ett underskott på 933 miljoner kronor. Tre gånger så mycket som föregående år. Men företaget har sedan tidigare varit öppna med att de inte förväntade sig något annat än röda siffror.

– Vi har inga förväntningar på att vara ett lönsamt bolag när vi bygger upp kompetensen kring bil och mobilitetslösningar. Det hade varit förvånande om vi inte hade haft den hör förlusten, säger Stefan Tilk, vd för Nevs.

Nevs

Ny fabrik i Kina

2015 hade man ett samarbete med den Turkiska staten som gav en viss inkomst men som nu har lagts ned.

LÄS MER: Klart med nya ägare i Nevs

Under 2016 lyste de stora inkomsterna med sin frånvaro och arbetet var istället fokuserat mot de långsiktiga intäkterna som skulle komma med att få igång fordonstillverkningen. Till exempel behövde fabriken i kinesiska Tianjin byggas klart tidigare än planerat.

Ligger efter med betalningar

Enligt uppgifter som cirkulerat i media under de senaste månaderna har företaget också svårt att betala sina leverantörer i tid, något som också ledningen bekräftar.

– Vi har släpat med leverantörsfakturor sedan sommaren ungefär, men vi har en dialog med alla leverantörer så jag känner att vi är på banan och är överens om situationen, Stefan Tilk.

För att nå en lösning är det stora hoppet att Didi, Kinas motsvarighet till Uber ska gå in som delägare. Där tror man på ett besked inom kort.

”Finns alltid snubbeltrådar”

Inom mindre än två månader räknar man med att den första bilen i en provserie på hundra fordon ska rulla ut från den nybyggda fabriken i Tianjin. Dessa ska ge Nevs den certifieringen som krävs för en fortsatt biltillverkning i Kina och utvecklingsverksamhet i Trollhättan.

LÄS OCKSÅ: Nya Nevs på kinesisk rekordmarknad

– Läget är väldigt spännande. Sedan är det givetvis tufft när man inte har allt hemma, det finns alltid snubbeltrådar. Men jag tror verkligen att vi kommer komma i mål, säger Stefan Tilk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nevs

Mer i ämnet