Foto: TT

Nevs i nytt samarbete med kinesiskt storföretag

Uppdaterad
Publicerad

Fordonstillverkaren NEVS i Trollhättan inleder ett samarbete med världens största offentliga företag, kinesiska State Grid. Avtalet ska handla om leveranser av elbilar.

Det rör sig om ett strategiskt ramavtal där trollhättebaserade Nevs avser att leverera elektriska personbilar och elektriska transportfordon till det kinesiska företaget State Grid Electric Vehicle Service.

– Det är naturligtvis väldigt viktigt för oss, det är ett spännande och stort företag, säger Mikael Östlund kommunikationschef på NEVS.

I ett första steg handlar det om att företaget vill ha elbilar som arbets- och tjänstefordon, på längre sikt omfattar avtalet även bland annat forsknings- och utvecklingssamarbete om laddningslösningar.

1,8 miljoner anställda

Företaget State Grid Electric Vehicle Service bildades i slutet av 2015 och är ett helägt dotterbolag till det statliga State Grid corporation of China, med över 1,8 miljoner anställda.

På senare tid har företaget allt kraftigare börjat lägga fokus på att skapa mer förnyelsebar energi för landet och man äger idag världens största solenergianläggning.

Oklart hur många fordon

Hur många fordon det kan handla om kan Nevs inte säga i nuläget. Just nu fokuserar företaget på att ta fram en första modell av elbil som kan börja byggas våren 2017. Då ska man även börja bygga fordon till State Grid och de övriga företag som man slutit avtal med, som kinesiska Panda New Energy som beställt 250 000 elbilar.

– Vår anläggning i Kina kommer att vara klar till en första del tills dess, för slutmontering. Det vi ser framför oss är karosstillverkning i Trollhättan, så fabriken där kommer att spela roll även för framtida biltillverkning, säger Mikael Östlund.

Läs mer: Nevs nyanställer 250 efter turkietavtal

State Grid Electric Vehicle Service bildades i slutet av 2015 och är ett helägt dotterbolag till det statliga State Grid corporation of China, med över 1,8 miljoner anställda.

State Grid har som kärnverksamhet att driva Kinas kraftnät och är världens största offentliga företag. De är rankade på plats sju på tidningen Fortunes lista över världens 500 största företag, sett till omsättning. Volvo finns på plats 268 på samma lista, som högst rankade svenska företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nevs

Mer i ämnet