Mjölksyra är ordet som skridskoåkaren Nils van der Poel förknippar med vinden på barndomshemmet i Trollhättan. Foto: SVT

Nils van der Poel OS-laddar på föräldrarnas vind

Publicerad

Sista tillflykten innan Sydkorea var föräldrarnas vind i Trollhättan. På söndag gör Nils van der Poel OS-debut.

Mjölksyra är ordet som skridskoåkaren Nils van der Poel, 21, förknippar med vinden på barndomshemmet i Trollhättan. Intill magasinerade barndomsminnen trängs en träningscykel. Det är inte mycket skvallrar om att det här är sista anhalten innan en OS-debut när SVT träffar honom, två veckor innan mästerskapet drar igång.

– Att vara här uppe är en annan typ av charm än att köra cykelintervaller. Det är mer någon form av personlig utveckling man bedriver då, säger Nils van der Poel.

Inte favoritdistansen

Sedan en knapp vecka tillbaka befinner han sig i Pyeonchang. På söndag morgon klockan åtta, svensk tid, går starten. Då blir distansen 5.000 meter, istället för 10.000 meter där han sedan tidigare har två junior-VM guld, Samtidigt har han svenskt rekord på båda distanserna.

– Jag tror att jag hade varit mer tävlingsmänniska om jag hade åkt 10 000. Nu blir det mer fokus på upplevelsen. Jag vet att de resultaten jag hade önskat för två år sedan de kommer jag inte ha och jag är helt okej med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.