Småbarnsmamman Nina Andersson, 38, från Sävedalen letar efter sin pappa som hon aldrig träffat. Här syns hon med barnen Lisa och Otis, som vill ha en morfar. Foto: Privat

Nina söker sin pappa och hoppas på din hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Nina Andersson, 38, har hela sitt liv undrat vem hennes pappa är. I december avled hennes mamma och då växte behovet av att få svar. Hon lade ut en efterlysning på sociala medier som redan delats över 20 000 gånger och hittills gett henne en möjlig halvbror.

– Jag har haft en längtan efter min biologiska pappa sedan jag var liten. Men jag hade inte mycket mer än ett namn: Jörgen. Och på den tiden var det svårt att gå vidare om det i papperen bara stod ”okänd”, berättar Nina medan hennes barn stojar i bakgrunden.

Eftersom hennes mamma under många år hade missbruksproblem har Nina vuxit upp i en fosterfamilj. Men hon fick senare bra kontakt med mamman, som varit nykter i tjugo år innan hon avled av cancer i december.

Jobbade som kock

Mamman har berättat att hon och Ninas pappa träffades vid ett enda tillfälle, i juni 1981. Han skulle då ha jobbat som kock på Sir Toby´s i Malmö.

Och det är alltså honom som Nina nu söker med ljus och lykta.

– Jag vill veta var jag kommer ifrån. Varför jag har bruna ögon. Och efter att mamma dog tycker jag att det är viktigt att mina barn får veta. Lisa, min sjuåriga dotter, undrar. Alla andra har en morfar, men inte hon, säger Nina.

Hoppas få träffa pappan

Hon vill kunna sätta sig själv och sina barn i ett mer komplett sammanhang.

Vad skulle du fråga din pappa om ni får kontakt?

– Om han vetat om att jag har funnits, om han vill träffa sina barnbarn, om han vill ha nån form av kontakt. Jag kräver inte att han ska vara en pappa till mig. Jag vill bara veta vem han är. Jag vill verkligen veta! Det är det jag har känt i kroppen hela tiden, säger hon.

Gensvaret på hennes efterlysning på sociala medier blev mycket större än hon förväntat sig. En som hörde av sig tror att han är hennes halvbror.

– Jag fick ont i magen och hjärtsnörp när han skrev. Jag ser också likheter med honom och mellan hans barn och mina barn.

Ett dna-prov ska förhoppningsvis bekräfta släktskapet så småningom.

Under tiden fortsätter sökandet efter en pappa – som kanske inte ens vet att han är det.

Fotnot: Om du tror dig veta vem Ninas pappa är, hör av dig till vast@svt.se så vidarebefordrar vi ditt mejl till Nina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.