Kinesiske ”Jian” strandad i Sverige – kan inte resa hem: ”Är maktlös”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals kinseser är strandade i Sverige på grund av coronarestriktioner i Kina. Det berättar ”Jian” som arbetat i Borås men som inte kunnat återvända, trots att hans arbetstillstånd gått ut för mer än en månad sedan. I stället är han fast hos bekanta i Borås.

– Jag är maktlös och kan inget göra. Ambassaden säger vänta, säger han.

Under två års tid har Jian, som egentligen heter något annat, varit i Borås och arbetat för ett företag. Nu är arbetet över och han vill inget hellre än att åka tillbaka hem.

Men trots att över en månad passerat har han inte lyckats få tag på en biljett. Arbetstillståndet har löpt ut, och kinesiska ambassaden har, enligt Jian, bara sagt: Vänta. 

Coronapandemin

– Det känns jättejobbigt.

Många i samma läge

Anledningen till att många kineser inte kan åka tillbaka är strikta regler på grund av coronapandemin. Det har inte gått några flyg från Sverige till Kina hittills i år, enligt Swedavia. Det ställer till det för Jian, som i ren desperation kontaktade SVT Nyheter Väst.

Han befinner sig just nu i Borås utan tillstånd och menar att det finns flera hundra kineser i samma läge som honom, många runt Göteborg och Stockholm. De stöttar varandra i en chattgrupp.

– Vi kan inte stanna här i evigheter. Vi är nu några hundra som inte kan ta oss hem. För ungefär hälften har visumen gått ut.

Ambassaden bekräftar

Kinesiska ambassaden bekräftar via e-post att det är kinesiska studenter och arbetare som inte kunnat återvända och skriver att de ”ser allvarligt på detta”, men kan inte svara på när eller hur kineserna skulle kunna åka hem. Eller exakt hur många personer det rör sig om.

Istället skriver de att kinesiska myndigheter kommer att uppta flygtrafiken ”vid lämplig tidpunkt, baserat på covid-läget i Kina”, och vädjar, i sitt svar, till svenska myndigheter att underlätta för de kinesiska medborgarna, exempelvis genom att förlänga uppehållstillstånd och visum.

Känner sig maktlös

Jian säger att det inte heller går att lita på att ta en transfer via ett annat land, då flygtrafiken till Kina är ostadig även från andra länder.

Det krävs också covid-tester och ett särskilt hälsocertifikat innan avresa, som måste sökas via en kinesisk ambassad. Han kan riskera att bli fast någon annanstans, då utan kontaktnät.

– Jag är maktlös och kan inget göra. Det känns sorgligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet