Hela Shanghai nedstängt efter ny coronavåg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covidfall i Kina har ökat med 2 400 procent på en månad och nu genomför miljonstaden Shanghai sin största nedstängning sedan pandemins start. Bland de isolerade finns mycket små barn, till och med spädbarn.

– Det har upprört väldigt många, säger SVT:s Kinakorrespondent Ulrika Bergsten.

Kina står inför en ny coronavåg. Landet har gått från i genomsnitt 400 fall per dag i början av mars till omkring 10 000 dagliga fall under den senaste veckan.

Siffrorna är låga i jämförelse med omvärlden, men ett hårt slag mot Kinas så kallade ”nollvision”.

Barn isoleras utan sina föräldrar

Värst drabbat är miljonstaden Shanghai, som nu tvingas genomföra den största nedstängningen sedan pandemins start. Under gårdagen utökades nedstängningen till att omfatta stadens alla 25 miljoner invånare.

– Coronan sprider sig som en löpeld och i princip hela staden är i lockdown. Är man smittad så förs man till central karantän, och det gäller även barn, säger Ulrika Bergsten, SVT:s korrespondent i Kina.

Nedstängningen beskrivs som en logistisk mardröm för det kinesiska styret, som nu måste se till att utfodra de invånare som sitter inlåsta i sina hem. Beslutet att isolera smittade barn har också orsakat kritik på sociala medier.

– Barn som är under sju år tas till särskilda barnavdelningar utan sina föräldrar och de barn som är över sju år isoleras med andra okända vuxna. Det har upprört väldigt många, säger Ulrika Bergsten som säger att de kinesiska myndigheterna nu kommer att förenkla för barn att isoleras tillsammans med sina föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.