Foto: Nordens Ark

Nordens ark: ”Läget är mycket ansträngt”

Uppdaterad
Publicerad

Havets hus kämpar med fallande besökssiffror, och det gör även Nordens ark i Hunnebostrand. Besökstappet är runt 70 procent i april och djurparken har redan varslat alla säsongsanställda inför sommaren.

SVT Nyheter berättar idag om hur många djurparker runt om i Sverige drabbats av ett stort besökstapp när coronaviruset härjar.

Den ekonomiska situationen är mycket ansträngd, skriver Nordens ark i ett svar på SVT:s enkät. De är en ideell stiftelse och uppger också att det finns risk att de går i konkurs:

Coronaviruset i Västsverige

”Samtliga säsongsanställda är varslade och samtliga tjänstemän samt delar av kollektivanställda är permitterade.”

Universeum: ”Alla tillsvidareanställda permitterade”

Även Universeum i Göteborg har det jobbigt just nu. De är ett nationellt vetenskapscenter och har nu ett besökstapp på 90 till 95 procent jämfört med samma tid förra året.

”Istort sett alla tillsvidareanställda är permitterade till olika grad från 6 april till 31 maj till att börja med.” skriver de i sitt enkätsvar.

De uppger också att de försöker korttidspermittera personal.

”Men djuren är helt beroende av tillsyn och skötsel på daglig basis, 365 dagar om året, så våra djurvårdare, djursjukskötare, veterinärer och zoologer behövs lika mycket nu som annars.”

Universeum räknar också med att ha betydligt färre säsongsanställda i sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet