Foto: SVT

Djurparkerna går på knäna

Publicerad

Flera svenska djurparker riskerar att gå i konkurs om besökstappet fortsätter över sommaren. Det visar en undersökning som SVT Nyheter gjort.
Nu kräver Svenska Djurparksföreningen akut direktstöd – om parkerna ska kunna överleva – och för att man ska klara skötseln av alla djur.

– Läget är superallvarligt. Flera av våra medlemmar riskerar att inte överleva, med det bortfall som man räknar med under sommaren på grund av coronaviruset, säger Jens Larsson, ordförande i Svenska Djurparksföreningen och vd för Järvzoo i Järvsö.

Sveriges äldsta friluftsmuseum och djurpark Skansen hör till en av dem som uppger att de riskerar konkurs till hösten. Trots att man har fått en del av sitt anslag i förskott, och trots ett rekordstöd på 10 miljoner kronor i köpta årskort av en engagerad allmänhet. Men det räcker inte året ut.

– För närvarande så klarar vi några månader till, fram till september kanske, men krisen är fortfarande uppenbar. Skansen behöver ungefär en och en halv miljon gäster för att överleva och i nuvarande läge ser vi inga möjligheter att få det i år, säger Skansens vd John Brattmyhr.

Merparten räknar med stora problem

SVT Nyheters granskning av situationen för Sveriges djurparker visar att merparten av dem har eller räknar med att få stora problem med att få ihop ekonomin. Många av både fast och tillfällig personal är redan korttidspermitterade på flera anläggningar, och flera har också skjutit fram öppnandet av parken, eller håller kortare öppettider och genomför färre aktiviteter under pandemins begränsningar. 

Vissa inomhusaktiviteter tvingas helt hålla stängt, om det är svårt att upprätthålla social distansering,

Vi har frågat 18 av våra största djurparker, och av de 15 som svarat uppger över två tredjedelar, eller 11 parker över hela landet, att deras ekonomiska läge redan är ansträngt eller mycket ansträngt på grund av pandemin. Det handlar om besökstapp på upp till 95 procent jämför med i fjol, och dem med minst påverkan så här långt är främst de som inte riktigt hunnit öppna för säsongen.

Nu kräver parkerna direktstöd

Djurparker har en väldigt speciell situation jämfört med andra verksamheter som också upplever kris nu, det uppger Svenska djurparksföreningen, eftersom djuren måste ha mat och skötsel oavsett antal besökare.

Nu kräver de direktstöd av regeringen för att parkerna både ska kunna överleva, och klara av att ta hand om alla sina djur. Men hittills har inte kraven hörsammats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet