Norge återinför karantänkrav för sex svenska regioner

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir det mer rött på Norges coronakarta över Sverige igen. Den norska regeringen återinför karantänkrav för ovaccinerade vid inresor från sex svenska regioner, bland annat Västra Götaland. Skälet: smittonivån av coronaviruset överstiger de norska kraven.

Karantänkravet börjar gälla från och med natten till måndag, den 8 november. Beskedet kom från norska hälsomyndigheten under fredagseftermiddagen.

Alla fullvaccinerade med giltig dokumentation slipper karantän och testning. Detta oavsett vilket land man kommer ifrån.

De regioner som man bedömer har för hög smittspridning är Västra Götaland, Kalmar, Skåne, Södermanland, Uppsala och Östergötland. Här ändras färgen från orange till röd, på norska regeringens karta över vad som gäller för specifika regioner och vid inresa till landet.

Barn och unga under 18 år är undantagna inresekarantän oavsett var de kommer resande ifrån, uppger norska regeringen i ett pressmeddelande. Inresekarantän kan kortas för alla resande vid uppvisande av negativt PCR-test taget tre dygn efter ankomst.

För den som kommer från en rödmarkerad region är huvudregeln att resande över 18 års ålder ska gå i karantän i tio dagar efter ankomsten till Norge, i sin bostad eller på ett annat lämpligt ställe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.