Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när maskerade män försökte stoppa SVT:s reportrar på Norrby. Foto: SVT

Angrep SVT:s reportrar – åtalas för olaga hot

Uppdaterad
Publicerad

Med hot och slag mot kameran försökte flera maskerade personer stoppa SVT:s reportrar från att rapportera dagen efter ett storbråk i Borås i somras. Nu åtalas en man i 25-årsåldern för olaga hot.

– Boende på Norrby har rätt att ta del av rapportering av vad som händer i deras område, och när journalister hindras i deras arbete blir den rättigheten hotad, säger assistentåklagare Sofia Bryngelsson.

Den 22 juni i år drabbade runt 100 personer samman i ett storbråk på Norrby i Borås, en stadsdel som polisen klassar som särskilt utsatt. Minst två personer fördes till sjukhus, bland annat en polis som träffades av en glasflaska i huvudet.

Dagen efter var SVT Nyheter Väst tillbaka i området för att skildra vardagen för de boende. Då försökte flera maskerade personer stoppa tv-teamet i deras arbete, både verbalt och genom flera slag på och mot kameran.

När kameran var avstängd uttalade personer på platsen grova verbala hot mot SVT:s team. I nära anslutning till händelsen ska även två journalister från TV4 ha utsatts för verbala hot om att deras kamera skulle slås sönder.

Nekar till brott

SVT polisanmälde händelsen och nu åtalas en man i 25-årsåldern för olaga hot.

– Det är alltid allvarligt när det gäller olaga hot. Det är en försvårande omständighet när hotet riktas mot journalister, eftersom det i förlängningen blir ett hot mot demokratin och yttrandefriheten, säger assistentåklagare Sofia Bryngelsson.

I förhör svarar mannen inte på några av polisens frågor men han nekar till brott. Hans advokat Peter Gillberg avböjer att uttala sig i fallet.

Efter händelserna på Norrby är mannen även åtalad för hets mot folkgrupp mot andra personer.

Åtalad för brott vid BLM-demonstration

Mannen i 25-årsåldern har tidigare dömts för flera brott. Nyligen åtalades han även för brott i samband med upploppet vid Black lives matter-demonstrationen i Göteborg sommaren 2020. Då misstänks han bland annat ha försökt skada poliser, sparkat mot polisfordon och kastat gatstenar mot skyltfönster.

Brottsrubriceringarna där gäller bland annat våldsamt upplopp, sabotage mot blåljusverksamhet och skadegörelse.

Även i dessa fall nekar mannen till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer