Den 14 november var sista gången någon såg Wilma i livet. Två dagar efter fattade föräldrarna misstanke om att allt inte stod rätt till. De åkte hem till expojkvännen och letade efter sin dotter. Foto: SVT / Privat

Nu åtalas Wilmas ex-pojkvän – ska ha använt trubbigt våld

Uppdaterad
Publicerad

Ex-pojkvännen ska ha mördat Wilma och han ska ha använt trubbigt våld. Det menar åklagaren är bevisat. På kroppsdelen som hittats finns tydliga skador som ska ha orsakats av våld.

Det har gått nästan exakt ett halvår sedan 17-åriga Wilma senast sågs i livet, på eftermiddagen den 14 november på en adress i Uddevalla. Tusentals frivilliga sökte efter henne men det dröjde nästan två veckor innan polisen meddelade att man hittat en kroppsdel som bekräftade att hon var död.

Under onsdagsförmiddagen offentliggjorde åklagaren åtalet mot ex-pojkvännen i 20-årsåldern som misstänks ligga bakom Wilmas försvinnande och död.

Där framgår det att det finns tydliga tecken av trubbigt våld på kroppsdelen som hittades. Pojkvännen åtalas också för brott mot griftefriden då han enligt åtalet är den som skiljt kroppsdelen från den övriga delen av kroppen och därigenom ”skadat och skymfat den avlidna”.

Omfattande bevisning

Enligt åtalet finns teknisk bevisning i form av bland annat fingeravtryck i samband med platsen där kroppsdelen hittades. Man har även gjort DNA-fynd och det finns också en rad vittnesuppgifter från personer som gjort iakttagelser i samband med händelsen för det misstänkta mordet.

Bland annat har flera personer hört höga skrik från bostaden.

Det finns omfattande fynd i form av spår efter Wilma både i och i anslutning till pojkvännens bostad. Enligt åtalet är polis och åklagare säkra på att ex-pojkvännen har gjort sig av med den återstående delen av Wilma på en eller flera okända platser.

– Han har under hela utredningens gång nekat till brott, säger åklagaren Jim Westerberg i en direktsänd presskonferens under onsdagsförmiddagen.

Enligt åklagaren fann den första polispatrullen omgående spår av våld när de anlände till ex-pojkvännens bostad i sökandet efter henne, den 19 november.

– Genast drogs en omfattande brottsplatsundersökning igång, säger Jim Westerberg.

Avgörande fynd dröjde

Trots det upptäcktes kroppsdelen först nio dagar senare.

– Det var den 28 november som man åter gick in i lägenheten med en likhund som den markerade på en plats i bostaden. Det var då man fann kroppsdelen som bekräftade att Wilma var avliden, säger Jim Westerberg.

Åklagaren berättar under presskonferensen att det inte finns några spår efter andra personer än ex-pojkvännen i hans bostad. Det var anledningen till att två personer som tidigare misstänktes för inblandning släpptes och avfördes från utredningen.

Han säger också att Wilma och pojkvännen nyligen ska ha gjort slut och att han därmed vid tiden för det misstänkta mordet alltså var Wilmas ex-pojkvän.

Även polischefen Sten-Rune Timmersjö medverkar under presskonferensen.

– Vi är övertygade om att Wilma mördades i den aktuella bostaden, säger han.

Han berättar också om den omfattande insatsen och beskriver den som massiv. Mer om utredningen kan du läsa här.

Trots skadorna som finns på den hittade kroppsdelen kan man inte fastställa den exakta dödsorsaken. Enligt åklagaren kommer det dock inte vara av avgörande betydelse när det handlar om att fälla pojkvännen för mord.

Här kan du läsa hur den misstänktes advokat ställer sig till åtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet