Ann Törnkvist från Veckans brott analyserar domen efter bilbränderna i Göteborg. Foto: SVT/Läsarbilder

Fem av sex åtalade frias för bilbränderna i Västra Frölunda

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett stort misslyckande för åklagarsidan när Göteborgs tingsrätt i dag meddelade sin dom efter bilbränderna vid Frölunda torg i Göteborg ifjol. Endast en person, en 17-åring, döms för grov skadegörelse till ungdomstjänst i 130 timmar. Resten frias från inblandning i bränderna.

I den omfattande domen ingår åtal för fler brott än endast bilbränderna. Flera av de åtalade döms bland annat för grov misshandel som skett tidigare under året och får fängelsestraff. Men när det gäller bilbränderna frias nästan samtliga åtalade. Alla som stått åtalade misstänkta för medhjälp till grov skadegörelse frias, och likaså samtliga som åtalats för våldsamt upplopp.

Tingsrätten skriver att åklagarens bevisning, som bland annat bestått i ett antal lokalpolisers identifiering av de misstänkta och chattkonversationer om att inhandla latexhandskar, inte räcker.

”Som framgått ovan medger inte något av de bevis som åklagaren lagt fram någon säker slutsats i frågan om NN är en av gärningsmännen som deltar i skadegörelsen på sätt som åklagaren har gjort gällande. Inte heller en sammantagen bedömning av all den bevisning som har åberopats till stöd för åtalet medger en sådan slutsats”, skriver tingsrätten.

DNA-bevis bakom fällande dom mot 17-åring

Endast en 17-åring döms för grov skadegörelse till ungdomstjänst i 130 timmar, då han vid brottstillfället var 15 år gammal. Han, eller hans vårdnadshavare ska också betala drygt en halv miljon kronor i skadestånd.

Tingsrätten skriver i domen att det är DNA-bevis och blodspår på flera platser och bilar som knutit pojken till platsen. Pojken själv har påstått att han blivit utsatt för en misshandel, och att han därför blödde näsblod, vilket sedan hamnade på olika bilar. Men tingsrätten anser att förklaringen är osannolik, och att filmer från platsen kunnat visa hur pojken, då maskerad, vidrört just de bilar där blodspår hittats av polis.

Även en annan av de åtalade kunde knytas till blodspår vid en så kallad molotov-cocktail i närheten av platsen för bilbränderna. Men tingsrätten anser inte att åklagaren lyckats bevisa att just det DNA-spåret går att koppla ihop med själva bilbränderna, därför friades även den mannen.

Många filmer och bilder i bevisningen

Totalt döms 17-åringen för bilbränder i 53 fordon, vilket orsakade skador för 1,9 miljoner kronor. Tingsrätten anser dock inte att 17-åringen kan anses vara skyldig till bilbränderna som skedde på två platser i närheten.

Personerna som anklagats för bränderna är idag mellan 16-21 år gamla.

– Det finns många filmer och bilder från de här händelserna och när man tittar på dem ser man hur systematiska och planerade de här bränderna har varit, säger Ann Törnkvist som är reporter i Veckans Brott och har arbetat mycket med händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.