På den här tygpåsen fanns blodspår som ledde polisen till en av de nu misstänkta gärningsmännen Foto: Nima Kamrani, ögonvittne / ur polisens förundersökning

Sex åtalas efter uppmärksammade bilbränderna i Västra Frölunda

Uppdaterad
Publicerad

Tre åtalades för grov skadegörelse och våldsamt upplopp. Tre åtalades för medhjälp till grov skadegörelse. Det blev resultatet efter den omfattande polisutredningen i samband med bilbränderna i Västra Frölunda förra sommaren.

Det har nu gått över ett år sedan ett hundratal bilar brandhärjades i flera områden i Göteborg och i Trollhättan. I september i år lämnade åklagaren in ett åtal gällande grov skadegörelse och våldsamt upplopp, samt medhjälp till grov skadegörelse.

– Det absolut mest avgörande var att vi fick DNA-träffar på platsen. Det fanns på olika bilar och även på en del av materialet som användes för skadegörelsen, sade åklagare Mats Ihlbom vid tillfället.

En lång utredning ledde till att det under måndagen var sex tonåringar och unga män som åtalades. Tre av dessa åtalades för grov skadegörelse och våldsamt upplopp. Enligt åtalet har de misstänkta bränt upp och slagit sönder ett stort antal bilar. De tre andra åtalades för medhjälp till grov skadegörelse, bland annat för åklagaren påstår att de tillverkat brandbomber.

Kan behöva betala miljoner i skadestånd

Det brann på flera platser i Göteborg, men åtalet gäller enbart bränderna runt Frölunda torg där flest bilar brann. Enligt åtalet handlar det om skador på bilar för miljontals kronor. De misstänkta personerna krävdes på drygt 2,4 miljoner kronor i skadestånd. Den enda av de sex som sedermera dömdes krävs nu på drygt en halv miljon kronor i skadestånd.

Blodspår som polisen hittat. Foto: Polisens förundersökning

Ni fann inte DNA-spår som knöt alla till platsen, vad binder de andra till den här händelsen?

– Det har varit med hjälp av bland annat telefonanalyser och viss identifikation av personer med hjälp av områdespoliser, sade Mats Ihlbom.

Omtalade videoklipp inte användbara som bevis

Här tänder de eld på flera bilar i Västra Frölunda. Foto: Privat

Det film- och bildmaterial som fått stor uppmärksamhet i media och sociala medier går inte att använda som bevisning. Personerna på bilderna var maskerade. Däremot anser åklagaren att det finns bevis för att det var ett planerat dåd genom det filmklipp som skickades till Expressen efter bränderna.

– Vi har ett enormt videomaterial som vi har gått igenom, men på individnivå så har det inte hjälpt oss särskilt mycket. Däremot har vi kunnat skapa oss en uppfattning över händelseförloppet.

Exakt motiv till bränderna runt Frölunda torg och kopplingar till de andra bränderna samma kväll har varit svårt att fastställa. Däremot har bränderna enligt åtalet varit samordnade och väl planerade och av särskilt hänsynslös art.

Samtliga personer nekade till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.