Foto: TT

Bilbränderna i Frölunda: Rättegången avslutad

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2018 sattes ett hundratal bilar i brand i Västra Sverige. Nu har rättegången mot de män som stod åtalade för bilbränderna i Västra Frölunda avslutats.

Flera bilar eldhärjades i Göteborg och Trollhättan sommaren 2018. En omfattande polisutredning ledde till att sex personer åtalades. Åtalet gäller enbart bränderna runt Frölunda torg där de flesta bilarna brann.

Tre av misstänkta åtalades för grov skadegörelse och våldsamt upplopp. Enligt åtalet har de bränt upp och slagit sönder ett stort antal bilar. De tre andra åtalades för medhjälp till grov skadegörelse, bland annat för åklagaren påstår att de tillverkat brandbomber.

-  Det som har varit speciellt med det här fallet är själva gärningarna, att det har varit så pass stor skadegörelse. Själva rättegången har gått lugnt till. De åtalade har varit lugna och sakliga, säger åklagare Mats Ihlbom.

Enligt åtalet handlar det om skador för miljontals kronor. Åklagaren har yrkat på ungdomstjänst för de yngre åtalade, och fyra års fängelse för de äldre.

– Det är det jag yrkar på. Straffvärdet i sig är fyra år, men det kommer i så fall omvandlas med tanke på åldern på de åtalade, säger Mats Ihlbom.

Domen meddelades den andra december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.