Flera pojkar och unga män nära åtal för bilbränderna i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

Mellan sex och åtta pojkar och unga män kommer snart att åtalas, misstänkta för att ha startat de omfattande och uppmärksammade bilbränderna i Västra Frölunda i augusti 2018.

Det har idag gått ett år sedan ett hundratal bilar brandhärjades i flera områden i Göteborg samt i Trollhättan, vilket även uppmärksammas av GP.

Bränderna troddes då vara samordnade och det hela inträffade en månad innan valet vilket ledde till en stor debatt där de ledande politikerna försökte överträffa varandra i att visa målmedvetenhet inför vad som beskrevs som en organiserad attack mot samhället.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet även inom internationella medier som fokuserade på dess betydelse för det svenska valet. Men sedan dess har både åklagare och polis sagt att det sannolikt rörde sig om en attack iscensatt av kriminella, som en protest mot polisens störande av gängens kriminella verksamheter i områdena.

Oklart samband

Men huruvida det fanns en samordning mellan de olika bränderna finns det än i dag inget säkert svar på.

– Vi har inte kunnat bevisa något samband. Men vad jag tror är en annan sak, säger åklagaren Mats Ihlbom.

I Göteborg brann det även i Bergsjön och Hjällbo samma kväll.

– Egentligen ska jag inte spekulera, men min teori är att bränderna i Göteborg var samordnade, däremot inte med bränderna i andra städer, säger Mats Ihlbom.

Men det kommer i nuläget inte att kunna bevisas. De som snart – inom några veckor – åtalas är personer som Ihlbom hävdar var med och utförde bilbränderna i Frölunda.

– Jag tror att det är andra tyngre kriminella som ligger bakom men eftersom ingen pratar kan jag inte bevisa det, säger han.

Kriminella ville flytta fokus

Även när det gäller motivet är bevisfrågan problematisk.

– Det jag kan säga är att det inte finns politiska motiv. Det handlar om kriminella som vill flytta fokus från deras verksamhet, framförallt narkotikaförsäljning. Det är en slags protest mot myndigheternas agerande, säger Mats Ihlbom.

Men inte heller det går att belägga.

– Nej, det finns inget motiv som går att bevisa.

Mats Ihlbom tror dock att han kommer att kunna övertyga tingsrätten om att personerna, som är mellan 16 och 21 år gamla, har varit med och tänt eld på bilar i Frölunda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västsverige

Mer i ämnet