En kvinna och två barn hittades under natten döda i en lägenhet i Göteborg. En man har gripits misstänkt för mord. Foto: Tomas Singer

Tvåbarnspappa fälls – mördade frun och barnen

Uppdaterad
Publicerad

Den man i 40-årsåldern som åtalats för att ha mördat sin fru och sina båda barn fälls för samtliga tre mord. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Morden skedde i familjens bostad i Västra Frölunda i Göteborg i början av hösten förra året. Klockan tio i fem på morgonen den andra september ringde mannen polisen från familjens bostad. Han sa att han tagit livet av sin fru och de båda barnen, och sedan försökt ta sitt eget liv.

Enligt protokollet från brottsplatsundersökningen finns det starkt stöd för att barnen avlidit till följd av drunkning. I kvinnans fall ger undersökningen starkt stöd för att hon ska ha avlidit genom strypning.

Bedöms ha allvarlig psykisk störning

Pappan genomgick en rättspsykiatrisk undersökning efter de misstänkta morden. Enligt GP framgår det i undersökningen att mannen ska ha begått de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Mannen ska ha behov av ”psykiatrisk vård som är förenad med frihetsberövande och annat tvång.”

Mannen erkände i rätten att han tagit livet av frun och de båda barnen, men menar att han inte bör dömas för något brott eftersom han varit påverkad av en allvarlig psykisk störning och i behov av rättspsykiatrisk vård.

Inte känd av socialtjänsten

Familjen var inte känd av socialtjänsten sedan tidigare.

– Det var faktiskt lite av ett detektivarbete för oss själva att få reda på vilka de var, sa Carina Falkewall, sektorschef på individ- och familjeomsorg samt funktionshinder i Västra Göteborg till SVT Nyheter kort efter händelsen.

Ska betala skadestånd

Tvåbarnspappan ska enligt domen betala skadestånd till sin frus anhöriga. Totalt handlar det om drygt 244 000 kronor.

SVT Nyheter Väst har utan framgång sökt åklagare och advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.