Wilmas expojkvän förs in i rätten under hovrättsförhandlingens sista dag. Foto: SVT

Hovrätten sänker straffet för mordet på Wilma Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten fastställde idag tingsrättens dom i skuldfrågan för Wilma Anderssons före detta pojkvän, men mildrar fängelsepåföljden från livstid till 18 års fängelse.

Den 27 juli 2020 fälldes mannen för mord och brott mot griftefriden av Uddevalla tingsrätt. Hovrätten gör i stort samma bedömning som tingsrätten när det gäller vad som är utrett av händelsen. Det finns alltså inga rimliga tvivel. Däremot anser hovrätten att omfattningen av våldet och händelseförloppet inte är helt styrkt.

Hovrätten anser det inte bevisat att 23-åringen hade för avsikt att ta livet av Wilma Andersson.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

– Vi är givetvis nöjda med att hovrätten delar vår och Uddevalla tingsrätts bedömning när det gäller ansvarsfrågan. Straffvärdet har man bedömt och ser det som allvarligt och högt straffvärde, men man har inte ansett att det når upp till livstid. De har tillämpat den äldre lagstiftningen. Det har ju kommit en lagstiftningsändring från 1 januari 2020, och det kanske hade sett annorlunda ut om den här gärningen ägt rum efter årsskiftet, säger chefsåklagare Jim Westerberg.

Ej motiverat med livstid

Visserligen menar hovrätten att det funnits många försvårande omständigheter. Men eftersom bland annat omfattningen av våldet som ledde till flickans död inte har kunnat utredas, anser domstolen att det saknas så synnerligen försvårande omständigheter som motiverar livstids fängelse. Istället döms han alltså till 18 års fängelse.

– Som åklagare är det väldigt svårt att påverka den delen. Vi kan bara lyfta fram de straffskärpande omständigheter som finns. Här gör hovrätten bedömningen att det inte är så allvarligt att det når upp till livstid. Vi och tingsrätten gjorde en annan bedömning, men det får man acceptera, säger Jim Westerberg.

Kommer ni gå vidare med målet?

– Jag kan inte se några förutsättningar till att gå vidare till Högsta domstolen med det här. Det finns inga prejudikatskäl i det här fallet.

När det gäller skadeståndet till offrens anhöriga och dödsboet gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten.

Ett år sedan

Det har snart gått ett år sedan Wilma Andersson sist syntes vid liv i närområdet till den lägenhet i Uddevalla som hon delade med sin dåvarande pojkvän – den av tingsrätten morddömde 23-åringen.

När hon anmäldes försvunnen den 17 november föll misstankarna snabbt på 23-åringen och han häktades snart, misstänkt för mord.

Att det med största sannolikhet var mord det handlade om stod klart när polisen hittade Wilmas huvud undangömt i parets lägenhet.

Livstids fängelse i tingsrätten

I tingsrätten presenterade åklagaren Jim Westerberg parets relation som präglad av svartsjuka, gräl och bråk. När Wilma valt att avsluta relationen blev hon mördad, menade han.

Det stora frågetecknet var hur tingsrätten skulle ställa sig till det faktum att någon kropp inte hittats, utan bara en del.

Uddevalla tingsrätt valde att helt gå på åklagarens linje och skrev i domen att det fanns ”övertygande bevisning” för att mannen var skyldig. Han dömdes till livstids fängelse, mot sitt nekande.

Tydligare kritik från försvaret

Inför hovrättsförhandlingarna i Göteborg fanns ingen ny bevisning, utan inspelningar från tingsrätten lyssnades igenom en andra gång.

En skillnad har varit att försvaret tydligare pekat på de brister som de kan se i åklagarens bevisning, mycket på grund av att det just inte finns någon kropp. Advokat Beatrice Rämsell menade därför att det inte fullt ut går att säkerställa till exempel dödsorsak eller tiden för mordet. Enligt henne var detta omständigheter som gjorde att straffet skulle vara tidsbestämt, alternativt grund för att hela åtalet skulle ogillas.

SVT Nyheter Väst har sökt försvarsadvokat Beatrice Rämsell som meddelar via sms att försvaret inte kommer att ge några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet