Från februari 2018 krävs tidsbokning för pass- och id-ansökan också i Fyrbodal och Skaraborg. Foto: TT

Nu krävs tidsbokning i hela Västsverige för pass och id

Publicerad

Från och med februari 2019 krävs tidsbokning i hela väst för den som ska ansöka om pass eller nationellt id-kort.

De sista att genomgå förändringen är Fyrbodal och Skaraborg.

Nu fortsätter polisen införandet av tidsbokningar också i Fyrbodal och Skaraborg. Från februari nästa år kommer det alltså att krävas en bokad tid för den som vill ansöka om nytt pass eller nationellt id-kort.

– Nu gör vi resten av regionen, och vi kommer gå ut med samma information som tidigare men vi har förändrat några delar, säger Jonas Bertram som är regionalt införandeansvarig.

Tagit lärdom från tidigare övergångar

I tidigare omställningar har det blivit många turer med långa väntetider och enorma köer som irriterat medborgare runtom i regionen. Något som polisen tagit lärdom av.

– Nu gör vi det här i november och december som är de månader som vi gör minst antal pass. Och vi öppnar bokningen redan två månader innan samtidigt som drop-in finns kvar.

Drop-in fram till februari

Redan från den 26 november blir det möjligt att boka tid. De bokningsbara tiderna är från 4 februari och framåt. Tiderna läggs ut på polisen.se och för de som inte har tillgång till internet så går det att boka tid via polisens växeltelefon 114 14.

Möjligheten att ansöka pass eller id via drop-in finns kvar på de berörda polisstationerna fram till och med 1 februari.

– Vi gör ju det här för allmänheten, och det tar ett tag innan man kört in systemet. Men jag tror att det blir bra det här, säger Jonas Bertram.

Polisstationer som från 4 februari går över till tidsbokning

Fyrbodal

Stenungsund

Trollhättan

Strömstad

Uddevalla

Åmål

Skaraborg

Falköping

Lidköping

Mariestad

Skövde

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.