Foto: Arkiv: privat 9for9media/European powerlifting federation

Isabella tog brons i Minsk

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en stenhård kamp för Isabella von Weissenberg från Göteborg i Minsk idag när hon slog nytt europarekord i knälyft med 193 kilo, vilket är en förbättring med halvt kilo. Och ett nytt europarekord för totalvikten 500,5 kilo.

– Det har varit fruktansvärt hård konkurrens, säger Isabella. – Jag mår bra nu, men jag har gråtit och skrattat om vart annat idag, jag trodde aldrig att jag skulle ta mig så här långt.

De nya rekorden blev knäböj 193, bänkpress 97,5 och marklyft 210. Det här innebär att hennes nya europarekord totalt sett hamnar på 500,5 kilo och hon är självklart nöjd.

– Nu ska vi gå ut och äta, min coach/sambo och några till, vi kommer nog fira och vara upp sent i natt, skrattar Isabella. Det var verkligen en tuff match, och jag vann ju bronsmedaljen precis.

Segrare blev Kimberly Walford, USA som totalt lyfte 532,5 kilo.

Kometkarriär som styrkelyftare

Isabella har gjort en kometkarriär i klassiskt styrkelyft. På bara fyra år har hon gått från att vara amatör till världsmästare. Hon väger 72 kilo och hennes paradgren är knäböj med 192,5 kilo som tyngsta lyft. Ett lyft som hon är världsmästare i. Och i bänkpress tar hon 95 kilo och i marklyft 207,5.  Men just i knäböj tog hon dubbla världsrekord under EM i Thisted i Danmark i våras.

Så här sa hon på fredagsförmiddagen innan tävlingstarten:

Hur är läget?

– Det är bra! Tävlingarna börjar vid 11-tiden nu på förmiddagen och kanske är avslutade vid 14-tiden, säger Isabella von Weissenberg. Så nu laddar jag för fullt. Jag har ätit och sovit ordentligt för att spara energi.

LÄS MER: Dubbelt världsrekord för Isabella

Vad har du för chanser tror du?

– Oj, det går inte att säga, inte lätt att veta vad de andra presterar, men vi får se, kanske ändå att jag kan få till ett personbästa, säger Isabella.

Segerskrik som lyfter

Kanske med hjälp av hennes segervapen, ett segerskrik, som verkar hjälpa Isabella att ta fram den där sista energin som behövs för att få upp skivstången den där sista biten. Och ett drömmål är förstås att ta 200 kilo i knäböj.

Och den magiska 200-kilosgränsen?

– Det kanske kommer att hända, men jag tänker på totalen och gör inga egolyft utan det är coachen som avgör, säger Isabella.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.