40 personer jobbar just nu med att ta ned alla valaffischer runtom i Göteborg. Foto: Sofia Netskar/SVT

Nu plockas tusentals valaffischer ned

Publicerad

I flera veckor har de blickat ut från lyktstolpar, broar och torg. Men nu ska tusentals valaffischer plockas ned i Göteborg.

Knappt en vecka efter valet är det fortfarande oklart hur Göteborg ska styras de kommande fyra åren. Men väljarna har sagt sitt och nu ska valaffischerna försvinna från stadsbilden.

Just nu jobbar ett 40-tal personer med att plocka ned alla plakaten i Göteborg, vilket P4 Göteborg var först att rapportera.

Tusentals affischer ska ned

– Vi kommer inte hinna färdigt den här veckan för det är otroligt mycket affischer. Så vi får hålla på även nästa vecka, säger Semere Bairu, enhetschef på park- och naturförvaltningen, till SVT Nyheter Väst.

Hur många rör det sig om?

– Det vet jag inte. Jag hade ett samtal med dem som har plockat ned affischer i västra Göteborg. De uppskattade att de hade plockat ned 20 000 affischer bara där. Men det är som sagt bara en uppskattning.

Sveriges radio har varit i kontakt med flera kommuner i Västsverige. I Alingsås, där partierna har haft särskilda valtavlor att affischera på, har kommunen redan tagit ned dem. I andra kommuner som Partille och Mölndal är det upp till partierna själva att ta ned vad de har satt upp.

Partiernas ansvar

Även i Göteborg är det partierna själva som ansvarar för att affischerna tas ned. Men i år har de gått samman och anlitat park- och naturförvaltningens arbetsmarknadsavdelning för uppgiften.

– Vi fick frågan i våras. Det var väl för att det skulle bli mer effektivt. Vi jobbar ju med kvalitetshöjande insatser i staden, säger Ann Skärberg, avdelningschef vid arbetsmarknad på park- och naturförvaltningen.

”Efterlängtat”

I veckan har arbetslagen tagit ned affischer på bland annat Hisingen och i Västra Göteborg. Tanken är att jobba sig in mot centrum. Men även där har arbetet redan börjat.  

– Det har varit en del tryck på det. Särskilt när de sitter på sniskan eller riskerar att falla ned på någon väg. Så det är viktigt att de kommer ned. Jag tror det är efterlängtat, men det är inte så att jag har fått en massa samtal om det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer