Foto: SVT

Nu rivs Oscars på Marstrand

Uppdaterad
Publicerad

Otaliga gånger har frågan om framtiden för turisthotellet och Oscars på Marstrand varit uppe på agendan. Men nu har arbetet med rivningen börjat till stor lättnad för många Marstrandsbor.

Det är byggnader som varit med om mycket. Kungabesök med Oscar II i spetsen för över 100 år sedan, då han och hans fartyg Drott lockade det vackra folket till badorten med det salta vattnet.

– Alla som jag träffat på här på ön säger likadant: Åh, äntligen är detta igång! En skamfläck har det varit för Marstrand, så att det rivs nu är jätteskönt, säger Rolf Erneborn, Marstrandsbo.

Sveriges första disco

Han träffade sin fru på Ocars, som anses vara ett av Sveriges första diskotek.

– Där var jag och min fru en del, absolut! skrattar Rolf Erneborn.

Ägaren ville börja riva redan för 15 år sedan, men många ville säga sitt. Medborgare och politiker och debatterna blev många och långa. Till slut gick dock beslutet om rivning igenom och i dag sveper lukten av rivningsdamm över Marstrandsborna som pustar ut.

Bra bostäder

Det har tagit väldigt lång tid?

– Alldeles för lång tid. Jag tror inte att det är någon som är nöjd med hur lång tid det tagit. Men jag har förhoppning om att det ska kunna bli riktigt bra, både till utseende och bra bostäder, säger Kerstin Johansson, arkitekt och Marstrandsbo.

I den bästa av världar, hade du velat att det skulle blivit precis som förr?

– Det skulle jag nog. Inte att det blir precis som förr, men exteriört att byggnaden fick behålla det utseendet som den har haft...det vill jag absolut, säger Rolf Erneborn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.