På morgonen den 16 april sköts en man ihjäl på en parkering i Angered, precis i närheten av en skola. Foto: TT

Skottlossningarna i Göteborg – en dödlig våldsspiral

Uppdaterad
Publicerad

Den pågående våldsspiralen i Göteborg har nått en ny nivå. Nu skjuter gängen för att döda och gränsen har flyttats fram för när och var skjutningarna äger rum.

Mordet i Östra Göteborg natten till fredagen var det femte gängrelaterade mordet i Göteborg i år. Så sent som i onsdags skottskadades en annan ung man svårt på öppen gata i Gamlestaden. Enligt flera personer SVT Nyheter Väst talat med har konflikten nått en ny nivå.

– Ja, det är känslan. Nu tar man tillfället i akt och skjuter vilken tid som helst på dygnet och var som helst, säger Björ Blixter, polisens presstalesman.

Fem döda i år

Förra året skedde över 50 skottlossningar i Göteborg och totalt dödades fyra personer. Vid en stor del av skjutningarna skadades personer utan att avlida. Ofta handlade det om skott i benen. Hittills i år har fem personer dödats efter 11 skottlossningar. Och i några av fallen där personer har överlevt har de svävat mellan liv och död då de skjutits i huvudet eller överkroppen.

– Det är en känsla, att det nu handlar om att döda och inte bara markera, säger Björ Blixter.

Torbjörn Forkby, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet, förklarar skillnaden:

– De så kallade benskjutningarna är just markeringar. Man vill inte döda av en rad anledningar, som till exempel att risken för hårda straff ökar rejält om personer dör, säger han.

Ett skott i benet kan också i de kriminella kretsarna också lättare lösas internt mellan gängen, utan allt för stort fokus från polisens sida, jämfört med ett mord.

– Men om väl en dödlig spiral har påbörjats, då är risken stor att den fortsätter, säger Torbjörn Forkby.

Heder och status avgörande

Forkby förklarar att i gängvärlden är heder och status avgörande. En person eller en grupp som drabbas på något sätt och inte vedergäller riskerar att uppfattas som svag, med minskad status som följd.

Torbjörn Forkby nämner konkurrens om narkotikaförsäljning, hämnd och vedergällning som de drivande faktorerna i konflikterna.

– Samtidigt är det inte så komplicerat. Det är samma mekanismer som man ser i andra sammanhang, exempelvis i krig, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet