– Det här är vår största investering hittills, säger Daniel Troedsson VD för Alelion Energy.

Ny batterifabrik byggs i Torslanda

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första fabrik som ska tillverka litiumjonbatterier för elfordon ska byggas i Torslanda i Göteborg. Batterierna används bland annat i truckar, bilar och bussar.

Alelion Energy system står bakom anläggningen, som ska stå klar innan årets slut och skapa 20 nya jobb.

– Det här är vår största investering hittills, säger Daniel Troedsson vd för Alelion Energy.

– Nu tar vi ytterligare ett steg med den tredje generationen av litumjonbatterier, och vi ser stor potentiell marknad som kan bli ännu större i framtiden.

Fabriken beräknas vara klar 2018

Fabriken kommer att byggas på Volvoområdet i Torslanda på Hisingen och får till att börja med en teknisk produktionskapacitet på knappt 500 MWh per år, vilket motsvarar behovet för 10.000 elbilar. Produktionslinan kommer att ha en hög grad av automatisering, men ändå tillåta helt kundanpassad produktion till följd av att den nya generationen batterier bygger på moduler.

Ljus framtid

– Vi ser mycket positivt på framtiden och utesluter inte fler nyanställningar i framtiden, säger Daniel Troedsson.

– Vi har sett hur marknaden för de här produkterna mognat i takt med det stadigt ökande intresset för elektrifiering och hållbara energilösningar som till exempel till truckar och elbilar.

Det finns ingen risk att litiumet tar slut?

– Inte alls, litium går förutom vanlig produktion till exempel även att utvinna ur havsvatten och är inte någon ändlig resurs, säger Daniel Troedsson, dessutom går det att återvinna, så det ser vi inte som något problem inför framtida produktion av litiumjonbatterier.

Litium

Världsproduktionen av litium uppgick år 2016 till cirka 35.000 ton varav Chile, Australien, Kina och Argentina står för över 95%. (Källa Wikipedia)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.