Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kjell Nordberg, forskare vid Göteborgs universitet, om båtavgasers påverkan på havslivet. Foto: SVT

Ny studie: Därför är musslor ofarliga att äta – trots gifter från båtmotorutsläpp

Publicerad

Utsläpp från fritidsbåtar påverkar både musslor, ostron och sediment längs med Bohuskusten. Men de hälsofarliga ämnena håller sig ändå under gränsvärdena för mat.

– Den glada nyheten är att vi kan äta dem och njuta, säger Kjell Nordberg, forskare vid Göteborgs universitet.

I klippet ovan ställer vi tre frågor om båtavgasers påverkan på havslivet till forskaren Kjell Nordberg.

I ett nytt forskningsprojekt har forskare från bland annat Göteborgs universitet, Umeå universitet och Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, tittat på om fritidsbåtar och matproduktion kan samsas ute på havet.

Finns en negativ påverkan

Musslor och ostron tar visserligen upp de hälsofarliga kolvätena som båtar släpper ut. Men Livsmedelsverkets gränsvärden passeras inte, enligt forskarna.

Däremot innehåller sedimenten på havsbotten höga värden av kolväten och andra giftiga ämnen från båtmotorutsläpp. Och organismer som lever i sedimenten är sedan föda för fisk och annat som människor äter. Så det finns ändå en negativ miljöpåverkan av båtarnas utsläpp, enligt rapporten från projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.