Foto: Michael Lundin

Ny snäckart hittad i Kosterhavet

Uppdaterad
Publicerad

Dykaren Michael Lundin gjorde ett ovanligt fynd i Kosterhavet. Den lilla varelsen han hittade i vattnet visade sig vara en art som är helt ny i svenska vatten.

Arten heter Simnia hiskocki och hittades av dykaren Michael Lundin tidigare i sommar i Kosterhavet utanför Bohusläns kust, vilket P4 Väst var först med att berätta. Fyndet gjordes utanför Segelskären.

Har upptäckt flera andra arter

Michael Lundin är hobbydykare och bosatt i Tanumshede. Han dyker flera gånger i veckan, längsmed Västkusten och ibland utomlands. Och det här var inte heller första gången som Michael Lundin gjort en upptäckt av det här slaget.

– Jag har hittat en del andra arter också, så man har blivit lite varm i kläderna, säger han.

Michael Lundin säger att han aktivt brukar leta efter nya artfynd när han är ute och dyker. Så sent som i februari i år låg han bakom fyndet av en annan nakensnäcka, kallad gultoppad volangnuding.

– Jag brukar hålla utkik efter udda individer. Det är lite nördvarning. Men det bidrar ju till forskningen, och det är roligt, säger han.

Satt på en hornkorall

Den centimeterlånga snäckan som hittades under sommaren satt på en röd hornkorall, en av dess värdarter. Simnia hiskocki är endast känd sedan tidigare från västra delen av Engelska kanalen och från sydvästra Norge.

Det levande svenska fyndet kommer att studeras och sedan lämnas vidare till Naturhistoriska museet, enligt Artdatabanken, Sveriges lantbruksuniversitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.