• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Ny studie från Bris visar: Många barn misshandlas psykiskt

Uppdaterad
Publicerad

Idag, måndag, är det den internationella barndagen och det uppmärksammade Bris, barnens rätt i samhället, genom att i Göteborg presentera en ny undersökning om psykisk barnmisshandel. Studien är den första i sitt slag i Sverige och bygger på mail och telefonsamtal från barn till Bris.

”Pappa sa till mig idag dra åt helvete din bög jag hatar dig, första dagen jag såg dig så hatade jag dig, åk till din mamma istället för jag vill inte ha dej här jag ångrar att dina mamma gjorde dej. Kan ni svara jag behöver hjälp”.

Mail från en pojke, 9 år.

Det är verkliga berättelser, som den här, som ligger till grund för studien som gjorts i Göteborg. Förra året hade Bris över 21 000 kontakter med barn. Nästan en tiondel av dessa handlade om psykisk misshandel. Barn som i hemmet utsätts för nedsättande kommentarer av de vuxna, kallas: slampa, ful, elak, jävla snorunge. Barn som hotas med stryk eller till och med dödshot. Kränkningar som i princip sker dagligen.

– Det påverkar dem väldigt djupt, säger BRIS utredare Karin Johansson till Västnytt. Många av dem berättar att de drabbats av psykisk ohälsa. De är deprimerade, har ångest, de skadar sig själva, många har ätstörningar och flera vill inte leva längre.

Enligt Bris måste samhället bli bättre på att se de riskfaktorer som gör att barn utsätts för psykisk misshandel. Det handlar bland annat om familjer med missbruksproblem, eller familjer där någon vuxen lider av psykisk sjukdom.

Men det finns även fall där barnen i till synes välfungerande familjer skadas känslomässigt av föräldrarnas bristande engagemang.

– Ett exempel är föräldrar som reste på tre veckors semester och lämnade sina barn, 11 ? 13 år gamla, ensamma hemma, berättar Karin Johansson.

Många som tar kontakt med Bris beskriver en svårighet att få hjälp för sina problem. Och på Bris menar man att lagstiftningen måste ses över.

– När det gäller fysisk misshandel har vi en lagstiftning som fungerar hyfsat, säger Karin Johansson. Men när det gäller psykiskt misshandel har barnen i princip ingen rättsligt skydd alls.

Reporter: Per-Olof Stjärnered

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.