Arkivbilder från tidigare protester mot sparplaner för Dalslands folkhögskola Foto: SVT Foto: SVT

Ny utredning om folkhögskolor

Uppdaterad
Publicerad

Nu föreslår Västra Götalandsregionen att en eventuell nedläggning och flytt av internaten vid folkhögskolorna i Färgelanda och Fristad utanför Borås skjuts upp. Istället förslås en utredning av alla folkhögskolor i regionen.

Det är den dåliga ekonomin för regionens folkhögskolor som har fått Västra Götalandsregionen att syna de röda sifforna. Besparingar skulle kunna innebara att internatformen försvinner och att utbildningarna får flytta på sig.

Styrelsen för folkhögskolorna har fattat beslut om en budget i obalans 2020. Styrelsen fattade samtidigt beslut om att ge förvaltningschefen i uppdrag att utreda förflyttning av Dalslands folkhögskola i Färgelanda, förflyttning av Fristads folkhögskola och förflyttning av Folkhögskolekansliet för en långsiktig ekonomi i balans.

Inga garantier för hållbar ekonomi

I utredningen om skolorna skriver man om Dalslands folkhögskola i Färgelanda skulle flyttas, skulle det inte innebära någon garanti för fortsatt hållbar ekonomi för skolan.

”Under utredningen har det både från personal och deltagare visats på möjliga besparingar inom främst den servicegrad som skolan erbjuder sina deltagare. Detta bör utredas ytterligare och även innefatta de övriga regionägda folkhögskolorna. ”

Flytt mycket drastisk åtgärd

”En flytt av en fungerande verksamhet och i kombination med borttagande av både internat, tillagningskök och matsal är en mycket drastisk åtgärd.”

Därmed kommer skolan inte att kunna behålla sin nuvarande profil. Deltagare med någon form av psykisk ohälsa eller annan funktionsnedsättning kommer troligen att få svårare att hitta lämplig utbildning. Skolans lokalfrågor på plats bör utredas ytterligare, uppger Västra Götalandsregionen i ett tjänsteutlåtande.

Beslut fattas nästa vecka den 30 januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

folkhögskolor

Mer i ämnet