Den västsvenske polismannen anklagas för flera fall av sexuellt ofredande. Foto: Montage

Nya misstankar om sexuella ofredanden på polisfest

Uppdaterad
Publicerad

En polisman i Västsverige anklagas nu för flera fall av sexuellt ofredande på en personalfest i höstas.

Den aktuella polismannen kommer att delges misstanke i nästa vecka, bekräftar åklagaren för SVT.

Fallet är en i raden av anmälningar om brott som skett i samband med polisfester den senaste tiden.

Ett större antal personer från polisen i region Väst var samlade för fest. Men för minst två poliskvinnor ska festen ha vänts till obehagliga upplevelser.

Enligt uppgifter till SVT ska en kvinna ha antastats av en poliskollega i samband med att hon skulle gå på toaletten. Samme polisman ska under kvällen ha slitit upp blusen och fört in sina händer under bh:n på en annan kollega.

Anmälde genom chefen

Båda poliskvinnorna anmälde händelserna genom sin chef. En av de utredningarna har nu lagts ned, med motivering att det inte går att styrka något brott. Men även Polismyndigheten har gjort en anmälan – om ytterligare flera händelser vid samma personalfest, enligt åklagaren.

Två av förundersökningarna är alltså fortfarande pågående, uppger Lena Kastlund, åklagare vid särskilda åklagarkammaren för SVT Nyheter Väst.

– Det har hållits målsägandeförhör och vittnesförhör. Sedan ska även den anmälde personen höras, därefter vet vi om vi går vidare eller inte, säger hon.

Ska förhöras nästa vecka

Händelserna rubriceras just nu som sexuellt ofredande, och den aktuella polisen kommer att delges misstanke i samband med att han förhörs under nästa vecka.

– Men jag vill poängtera att det är en låg misstankegrad, och att det är långt mellan att bli hörd som skäligen misstänkt till att bli åtalad.

Polismannen arbetar fortfarande kvar och är inte avstängd, uppger Morgan Orvenholt, kanslichef vid polisen i region Väst.

– Det som är gjorts är att personen i fråga har andra arbetsuppgifter under utredningens gång.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med den aktuelle polismannen, som uppger att han inte känner till vad anklagelserna mot honom består i, eftersom han inte delgivits någon misstanke ännu.

En av kvinnorna har anmält att du slitit upp blusen på henne och försökt ta henne på brösten. Vad säger du om den anklagelsen?

– Jag har ingen kommentar till det. Jag har ingen kommentar överhuvudtaget, säger han.

Flera anmälningar i samband med julfester

Polisförbundet uppger att man sedan händelsen inträffade haft kontakt både med de drabbade poliserna, och med den anklagade mannen.

– Det har varit flera samtal, och vi har haft diskussioner med arbetsgivaren för att försöka se till att det blir så bra som möjligt för alla parter, säger Katharina von Sydow, ordförande i Polisförbundet i region Väst.

Den senaste tiden har flera fall av ofredande i samband med polisfester uppmärksammats runtom i Sverige. I Malmö polisanmäldes ett befäl efter att han utan samtycke ska ha kysst en kollega på munnen. I Linköping anmäldes två poliser för att ha försökt tvinga i kollegor sprit.

– Vi tar det här på stort allvar, och vi förväntar oss att myndigheten vidtar alla åtgärder som behövs för att se till att det här inte händer igen. Jag kan konstatera att det även i region Väst finns ett behov av att diskutera jargonger och hur vi är mot varandra, säger von Sydow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.