Foto: TT, Sofia Hårdänge/SVT

Polis misstänks ha sexofredat kollega på julfest – har omplacerats

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Eskilstuna har omplacerats efter en händelse på en julfest där han misstänks ha ofredat en kollega sexuellt.

– Vi ser allvarligt på när sådana här händelser inträffar, säger Christer Sjöqvist, lokal polisområdeschef.

Det här är tredje händelsen på kort tid där julfester hos polisen har resulterat i polisanmälningar. I Malmö anmäldes nyligen ett polisbefäl för sexuellt ofredande i samband med en julfest. Enligt uppgifter till SVT kysste han en kollega som tydligt visat att hon inte ville.

Efter en julfest hos polisen i Linköping har en förundersökning inletts om två ofredanden och en misshandel. Enligt källor till Corren.se ska en av händelserna ha handlat om att hetsa kollegor att dricka starksprit.

Anmälan om sexuellt ofredande

I mitten av november hade polisen i Eskilstuna julfest på ett sporthotell utanför stan. Enligt uppgifter till SVT ska en polis då ha varit närgången mot en annan festdeltagare och tagit på henne på ett olämpligt sätt.

– En gruppchef fick information om händelsen och följde de rutiner vi har. Det har upprättats en anmälan om misstänkt brott, säger Christer Sjöqvist.

Det misstänkta brottet rubriceras som sexuellt ofredande, och utreds nu av polisens enhet för särskilda utredningar.

Polisen har omplacerats

– I väntan på att utredningen blir klar är polisen omplacerad från yttre till inre tjänst. En anledning är att hålla de berörda parterna åtskilda. Vi vill inte heller att man är i yttre tjänst om man är under press, och dessutom finns det risk att det uppstår en förtroendeskada för polismyndigheten, säger Sjöqvist.

Hur ser du på att en sådan här händelse inträffar bland poliser?

– Processen måste få ha sin gång och jag kan inte säga vad som är rätt eller fel innan utredningen är klar. Men det är allvarligt när det uppstår händelser som leder till anmälningar, det slår mot alla inblandade.

– Det är också viktigt att vi har allmänhetens förtroende, säger Christer Sjöqvist.

På enheten för särskilda utredningar vill man inte kommentera utredningen, med hänvisning till förundersökningsekretess.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.