Nu införs nya rekommendationer i Västra Götaland. Bland annat att man alltid bör använda munskydd i kollektivtrafiken. Foto: TT

Nya skarpa rekommendationer i Västra Götaland: ”Allvarlig situation”

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av covid-19 ökar igen i Västra Götaland, inte minst av den brittiska mutationen. Nu kommer nya skarpa rekommendationer från regionens smittskyddsläkare.

– Nu har vi en uppgång, nu måste vi skärpa till oss, säger Thomas Wahlberg.

Rekommendationerna gäller omedelbart och fram till och med den 14 mars. De handlar bland annat om munskydd i kollektivtrafik och vissa inomhusmiljöer, samt att fortsätta med distansundervisning i gymnasieskolan.

Munskydden i kollektivtrafiken ska nu användas hela tiden, inte bara i rusningstid. I inomhusmiljö ska engångsmunskydd användas när det inte går att hålla avstånd. Det kan exempelvis handla om arbetsplatser som frisörsalonger.

– Från och med vecka sex ser vi att smittspridningen börjar öka igen. Vi undrar ju om det kommer ta fart igen och vill därför gå ut tidigt och tala om för dem som bor i Västra Götaland att det är allvar nu, säger Thomas Wahlberg.

Bekräftade fall ökar

Under förra veckan ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i Västra Götaland med 14 procent jämfört med veckan innan. Regionen har också sett en fortsatt ökning av den brittiska virusvarianten. Dessutom har behovet av sjukhusvård för covid-19 slutat att minska.

– Munskydd får aldrig ersätta det här med att undvika nära kontakt eller att hålla avstånd. Det är grunden.

Anser ni det belagt att det hjälper med munskydd mot smittspridningen?

– Vissa säger att det är effektivt, andra att det är ineffektivt, det är jättesvårt att tydligt säga det här är det bästa. Men det är viktigt att vi gör vad vi kan. Även om det kan ha minsta lilla effekt så ska vi använda det nu, säger Thomas Wahlberg.

Rekommendationerna har tagits fram i samråd med Folkhälsomyndigheten samt Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

  • Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.
  • Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.
  • Avstå helst från icke nödvändiga resor. Men om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Du bör använda engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, alltid i rusningstrafik (kl. 7–9 och kl. 16–18) men även vid andra tider så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.
  • Smittskydd Västra Götaland rekommenderar fortsatt undervisning inom gymnasieskolan med högst 20 procent närundervisning.

Källa: Västra Götalandsregionen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer