Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdstyrelsen menar att utvecklingen trots allt går åt rätt håll: ”Om ett par år kommer vi att se bättre siffror”, säger han. Foto: SVT/TT

Västsvenskar väntar längst – på akuten: ”Självklart är vi inte nöjda”

Publicerad

För tredje året i rad hamnar Västra Götalandsregionen i botten när det kommer till väntetid på akuten. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

Medianväntetiden för en läkarbedömning på akuten är mer än en timme och tolv minuter i Västra Götalandsregionen. Motsvarande siffra för hela landet är en knapp timme. Det är tredje året Socialstyrelsen gör den här typen av mätning, och varje år har Västra Götalandsregionen hamnat i botten.

– Självklart är vi inte nöjda med det, men vi kan ändå se att det går åt rätt håll. Väntetiderna har gått ner trots att att antalet personer som sökt sig till akuten har ökat. Det är ofta så att de stora regionerna med stora sjukhus tenderar att hamna långt ner i mätningar som denna, säger Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

200 miljoner kronor

Sedan 2017 har man i Västra Götalandsregionen satsat 200 miljoner om året för att få ner väntetiderna. En stor del av pengarna har gått till att utbilda akutläkare, som ska kunna jobba på en specifik akutmottagning under längre tid. Som det ser ut nu så är det ofta läkare som vanligtvis jobbar någon annanstans, som hoppar in.

– Det blir ett teamarbete på ett annat sätt, sjuksköterskor och andra anställda lär känna varandra på ett annat sätt. Om ett par år, när specialistläkarna har utbildats färdigt, så förväntar vi oss att se bättre siffror, säger Jonas Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer