Lysekil är delat i två läger – för eller mot Preemraffs utbyggnadsplaner. Nu uppmuntrar nätverket Stoppa Preemraff till alla slags protestaktioner, inklusive civil olydnad. Foto: TT

Naturvårdsverket tar Preems utbyggnad i Lysekil till regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket som tidigare inte har haft något att invända mot Preems utbyggnad i Lysekil svänger nu och skriver till regeringen att utbyggnaden är komplex och att det framkommit nya uppgifter i ”ett sent skede”.

Naturvårdsverket har skickat en skrivelse till Miljö- och Energidepartementet där man skriver att effekterna av Preems utbyggnand ”är komplex”. Man skriver att den kan ”antas få betydande omfattning eller bli av ingripande slag”.

Enligt Naturvårdsverket kommer deras skrivelse i ett sent skede men att det är deras ansvar att underrätta regeringen.

– I praktiken innebär det här att vi ger regeringen möjlighet att tillåtighetspröva utbyggnaden. Att vi gör det nu är för att Mark- och miljööverdomstolen valt att pröva utbyggnaden, säger Karin Dunér, enhetschef på Naturvårdsverket.

Om regeringen väljer att ta upp ärendet tar regeringen i viss mån över hanteringen av ärendet från Mark- och mijööverdomstolen.

– Men det här är en lång process och ligger i så fall en bit in i framtiden, säger Karin Dunér.

Nytt hopp för motståndarna

Naturvårdsverkets skrivelse till regeringen ger hopp för den lokala Naturskyddsföreningen i Lysekil och Munkedal.

– Man kan tolka det som att ärendet nu får en helt annan riktning. Nu kommer osäkerheten för den här utbyggnaden att bli betydligt större och den är inte längre så given, jag tror att man från regeringens håll kommer att få svårt att säga ja till utbyggnaden, säger Inge Löfgren, ordförande för den lokala Naturskyddsföreningen.

Det var i november förra året som Preem fick tillstånd att bygga ut sin anläggning som ska omvandla tjockolja till renare former av drivmedel för fartygsmarknaden.

Preem anser att detta är en miljövänlig åtgärd eftersom man anser att den ”är ett viktigt steg för att snabba på omställningen från fossila till förnybara råvaror”. Kortfattat ska anläggningen ta bort tjockolja med hög svavelhalt och omvandla den till svavelfri bensin och diesel med lägre påverkan på miljön.

Men samtidigt skulle utbyggnaden innebära att företagets utsläpp av koldioxid fördubblas och leda till utsläpp som motsvarar sex gånger de utsläpp som hela inrikesflyget står för årligen.

Efter att flera organisationer och privatpersoner överklagat beslutet valde Mark- och miljööverdomstolen nyligen att ta upp fallet.

Preem: ”Spelets regler”

Preem kommenterar Naturvårdsverkets underrättelse så här:

– Vi har inget särskilt att säga, detta är spelets regler. Vi kan inte bedöma idag om underrättelsen förändrar något, vi utgår från att om regeringen har några frågor till oss hör de av sig, säger Stig Nilsson på Preems kommunikationsavdelning.

SVT Nyheter Väst söker regeringen för en kommentar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att raffinera råolja till lättare produkter som flygfotogen och bensin är en energiintensiv process. Foto: Flickr Creative Commons

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbyggnad av Preem

Mer i ämnet