Vklass används bland annat för att vårdnadshavare till elever i grundskolan ska kunna få information från skolan. Foto: SVT

Nya uppgifter i Vklass-läckan: Personuppgifter spreds från elevkonto

Uppdaterad
Publicerad

47 000 elevers personuppgifter har läckt från Göteborgs stads lärplattform Vklass. Nu kan SVT avslöja att uppgifterna spreds via ett elevkonto – och låg ute till försäljning i en månad. Prislappen: 11 700 kronor.

– Det är såklart djupt olyckligt, man skulle önska att att alltupptäckts omedelbart, så fort vi fick kännedom så togs det bort, säger Anders Andrén, avdelningschef på Göteborgs Stad grundskoleförvaltning.

Det var för knappt två veckor sedan som Göteborgs grundskoleförvaltning meddelade att nästan alla Göteborgs grundskoleelevers personuppgifter läckt från kommunens lärplattform Vklass.

Enligt grundskolförvaltningen berör det uppgifter om elevernas namn, skola, schema och årskurs.

Elevkonto bakom läcka

Nu kan SVT avslöja nya detaljer. Enligt den anmälan som grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad skickat till IMY framgår att uppgifterna har läckt ut via ett elevkonto.

– Det är polisanmält, men vi vet inte om det är eleven eller någon annan person som faktiskt använt kontot, säger Anders Andrén.

SVT har tagit del av annonsen. Där framkommer det att den publicerades i början av september och att kostnaden för uppgifterna var 11 700 kronor.

– Det kan vara eleven själv eller någon annan som hackat sig in, man ska inte vara för tidig med att dra slutsatser, säger cybersäkerhetsexperten Andrei Sabelfeld.

Cybersäkerhetsexperten: Koppling till Västsverige

Kontot har också i en annons på nätet uppgett sig ha tillgång till tusentals lisebergsbiljetter och gratis inloggningar till Cmore-konton.

Vad säger det om användaren?

– Det pekar på att det är någon som är baserad i Sverige och har koppling till Västsverige, säger Anderi Sabelfeld.

Liseberg tillförordnade marknadschef Mårten Westlund säger att de inte känner till att biljetter ska ha spridits på nätet.

– Vi har inte sett något onormalt, det brukar vi kunna se om det har genererats många biljetter. Att biljetterna skulle vara riktiga finner vi osannolikt.

Vklass vd Andreas Selling vill inte kommentera de nya uppgifterna.

Hör it- och informationssäkerhetsspecialisten på IMY berätta om granskningen i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
IMY har tagit emot ett 60-tal anmälningar om personuppgiftsincidenter från skolor och kommuner. Hör vad IMY säger om granskningen av Vklass i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.