Vårdbiträdesutbildning för nyanlända blir ett steg i ledet för att förbättra situationen inom hemtjänsten i Göteborg. Foto: TT/Privat

Nyanlända ska lyfta hemtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

För att möta den enorma personalbristen inom hemtjänsten återinför nu Göteborg stad yrkesrollen vårdbiträde. Med en ny utbildning som enbart vänder sig till nyanlända hoppas man kunna vända den negativa trenden och erbjuda en bättre och mer stabil hemtjänst.

Äldre med hemtjänst i Göteborg tillhör dem som är minst nöjda i hela länet, det har SVT Nyheter Väst berättat om tidigare. Orsaken är enligt sektorchefen inom hälso- och sjukvård i Västra Göteborg den enorma bristen på personal och svårigheten att rekrytera nya. 

– Redan idag är behovet av vårdpersonal enormt och under de närmaste åren kommer rekryteringsbehovet ligga på 650 personer per år, bara i Göteborg. Vi står inför en en enormt stor utmaning, säger Annelie Snis, sektorchef för hälso- och sjukvård i Västra Göteborg.

Ny utbildning

För att försöka lösa bristen på personal återinför därför nu Göteborg stad yrkesrollen vårdbiträde och satsar på en helt ny utbildningen som vänder sig enbart till nyanlända. 

– Det var inte längesedan vi satte ner att foten och tog bort rollen som vårdbiträde för att vi inte ville ha outbildade och för att höja statusen inom vården. Men nu står vi inför en mycket svår situation och måste jobba från olika håll, säger Annelie Snis.

Garanteras jobb

Utbildningen som pågår i drygt ett år startar i januari 2019 och innehåller också ett språkstöd för eleverna. Till skillnad från den ordinarie vård- och omsorgsutbildningen har söktrycket till utbildningen varit stort, faller det väl ut kommer det troligtvis att bli fler vårdbiträdesutbildningar för nyanlända framöver.

– Vi behöver bli bättre på att ta hand om den erfarenhet och värdefull kompetens som finns bland nyanlända. Vi garanterar ett jobb till alla som blir godkända i utbildningen, säger Annelie Snis, sektorchef för hälso-sjukvård i Västra Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer