Omkring 1100 nyanlända med uppehållstillstånd behöver bostad i Göteborg i år och för att få fram fler bostäder drar nu projektet Hjärterum igång. Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs stad, Boplats och Göteborgs Räddningsmission. På bilden: Henrik Melkstam, projektledare Göteborgs Räddningsmission. Foto: SVT/Privat

Nytt grepp för boende till nyanlända

Publicerad

Att hitta en bostad i Göteborg är ingen lätt match för någon, och kanske allra svårast är det för nyanlända. Därför har nu ett nytt projekt dragits igång för att få fram fler bostäder. Det handlar om ett samarbete mellan Göteborgs stad, Boplats och Göteborgs Räddningsmission.

Omkring 1100 nyanlända med uppehållstillstånd behöver bostad i Göteborg i år och många av dem är familjer. Människor som i dag bor på Migrationsverkets anläggningar eller vandrarhem och liknande. Men just vanliga bostäder råder det stor brist på så därför har det nya projektet Hjärterum precis dragits igång i Göteborg.

– Det är för att hitta nya boenden i form av hyres- och bostadsrätter, villor, attefallshus eller annat, säger Henrik Melkstam, projektledare på Göteborgs Räddningsmission.

Skapar trygghet

Projektet bygger på att Räddningsmissionen står som hyresgäst på kontraktet och hyr i sin tur ut i andra hand till en bostadssökande. Det är alltså Räddningsmissionen som betalar hyran till hyresvärden, vilket skapar en trygghet för den som hyr ut.

– Vi har ju ingen ekonomi att ligga ute med pengar till höger och vänster så vi måste ju självklart få in pengarna från den som hyr via oss, säger Henrik Melkstam.

Att just boendefrågan är viktig för att kunna etablera sig i Sverige är han starkt övertygad om:

– Vi har funnits i 65 år och vi vet att boendefrågan i alla situationer som har med utsatthett att göra är viktig för att kunna komma igång med sitt liv, med arbete och så, säger Henrik Melkstam.

Kommer ni att försöka ordna bostäder till andra bostadslösa på samma sätt i framtiden?

– Beroende på hur det här går så är det möjligt att vi kan permanenta den här typen av projekt för andra som är utan bostad.

En politisk fråga

Allt är av intresse enligt honom och målet är att få fram 50 nya boenden till slutet av 2018.

Är inte det ett lågt mål?

– Det är högst uppnåeligt och om detta funkar så får vi höja ambitionerna efter hand.

Betyder inte det här att nyanlända tränger undan dem som stått länge i bostadskö?

– Vi ställer inte grupper mot varandra och ytterst är det här en politisk fråga, säger Henrik Melkstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.